Sociedad

El 80% dels catalans amb un trastorn mental són discriminats

Segons Obertament, gairebé el 90% dels catalans que pateixen un trastorn mental reconeix que deixa de fer coses per por a ser vexat: no busquen feina, parella, ni noves amistats

Aquestes persones pateixen el que es coneix com "estigma anticipat", deixen de fer coses per estalviar-se el malestar que provoca ser discriminat / Elisenda Rosanas ACN

Barcelona

El 80,1% dels catalans amb un trastorn mental ha estat discriminat alguna vegada per la seva salut mental. I un 54,9% diu que li passa amb “molta freqüència”. Són només algunes dades de l’estudi “L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya 2016” que ha fet l’entitat Obertament amb una mostra de 967 persones.

El que més diu patir aquest col·lectiu és sobreprotecció, rebuig o menyspreu a l’àmbit familiar o al cercle d'amics. I pràcticament tots els que han participat en aquest estudi, el 88,8%, reconeixen que deixen de fer coses per estalviar-se el malestar que provoca ser discriminat. És l'anomenat "estigma anticipat". Eviten les activitats d'oci, culturals i esportives; buscar feina; opinar en públic o fer nous amics. I una tercera part també es fa enrere a l'hora de buscar parella.

Obertament és una aliança formada per associacions de salut mental, l'Obra Social La Caixa, la Generalitat i la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00