¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Actualitat, amb Josep Ramoneda

"Tenir la sortida preparada quan el Govern espanyol impedeixi votar és molt important. Haver tornat a l’estadi de prioritzar el referèndum és reconèixer que el que suma és votar, no la independència"

És l’hora de les posades en escena. El Govern fa un acte de compromís amb la convocatòria del referèndum, per mantenir la flama enmig de les dissensions i rivalitats a l’interior de Junts pel Sí. Els socis es miren de reüll en comptes de mirar-se a la cara i asseure’s a parlar, clar i obertament. La convocatòria del referèndum sembla ja inevitable. Després d’haver-se compromès tant, no fer-ho sense una alternativa clara seria ridícul, i ningú vol ser el que doni el pas. Però tenir la sortida preparada quan el Govern espanyol impedeixi votar és molt important. Haver tornat a l’estadi de prioritzar el referèndum és reconèixer que el que suma és votar, no la independència. Com fer un pas endavant a l’hora del xoc amb Madrid, no només per no sortir-ne malparat, sinó per sortir-ne amb avantatge?

Com cada any, Sant Jordi és una festa per a l’autoestima dels catalans. Impressiona als visitants tanta gent mobilitzada pel llibre i la rosa. I, tanmateix, és desconcertant que pel negoci llibreter pugui representar un terç de les vendes de l’any. I la resta del temps, què? Llibre per un dia? L’èxit de la festa fa que tothom hi vulgui ser. Es busca que el Sant Jordi català sigui declarat patrimoni universal de la Unesco; i la vicepresidenta Saénz de Santamaria s’apunta a la foto. Hi ha carícies que rasquen. Tantes demandes que Catalunya té fetes... i només corren per aquesta, que fa bonic i surt de franc.

L’Ajuntament proposa la Torre Agbar com a possible seu de l’Agència Europea del Medicament: un senyal d’optimisme que podria ajudar a acabar amb la maledicció de les Glòries. Ada Colau ha heretat el desastre de les obres d’aquesta plaça, barreja de mala planificació, adjudicacions equivocades i ombra de la cultura del 3%. És hora d’aturar aquest despropòsit, fer net i començar de nou. Seria una llàstima que l’alcaldessa es deixés intimidar per una part del consistori, que vol encobrir els errors del passat o que no li vol concedir cap trumfo.

Malament rai, quan s’ha de culpabilitzar a les persones a qui es demana el vot. Zapatero, que fa campanya per Susana Díaz, diu que a Catalunya hi ha prejudicis contra ella per ser dona i andalusa. De veritat que creu que aquest és el debat que hi ha entre els militants socialistes catalans per decidir si votaran Diaz o Sánchez? Per què no es fixa en el diferent tracte que una i altra han tingut amb el PSC i amb Catalunya?

Cargando