El 12 d'octubre no només es treballa a Badalona
Els ajuntaments de Badalona i Berga seran dos dels municipis catalans que obriran alguns serveis perquè els funcionaris que no combreguen amb la festa de la hispanitat puguin treballar com qualsevol dia laborable
En el cas de Badalona, el jutge decidirà avui si impedeix que s'obri després d'una denúncia de la delegació del Govern espanyol a Catalunya
Barcelona
Els ajuntaments de Berga i Badalona, entre d'altres municipis catalans, obriran alguns serveis municipals perquè els funcionaris que no combreguen amb la festa de la Hispanitat puguin treballar com qualsevol dia laborable més.
Altres poblacions catalanes on el govern municipal treballarà i on els funcionaris que ho vulguin també ho podran fer seran Celrà (Gironès), Viladamat (Alt Empordà), Navàs (Bages), La Vilella Alta (Priorat), Capellades (Anoia), Verges (Baix Empordà) i Mieres (La Garrotxa). A tots ells hi governa la CUP i, en el cas de Navàs i La Vilella Alta, fins i tot hi haurà junta de govern i ple municipal, respectivament, com tots els dimecres. Al Brull (situat a Osona i governat per un partit d'independents) també treballaran.
Badalona és l'únic municipi que està pendent d'una resolució judicial. El jutge decidirà avui si impedeix que s'obri després d'una denúncia de la delegació del Govern espanyol a Catalunya. L'Ajuntament està a l'espera de rebre la comunicació dels jutats, però, de moment, la intenció és obrir al públic alguns serveis de la ciutat.
El tinent d'alcaldia de Badalona, José Téllez, explica a SER Catalunya que la festa de la hispanitat “no té cap mena d'arrelament popular, no es fa cap celebració a Badalona ni a Catalunya al voltant del 12 d'octubre.” A més, afegeix que “té una arrel històrica que commemora una efemèride que és la colonització d'Amèrica que va acabar en el genocidi més gran de tota la història”. Només treballaran els funcionaris que ho decideixin voluntàriament i, a canvi, els donaran festa un altre dia.
Berga tampoc farà festa
Això mateix passarà a Berga, on, per segon any, el govern de la CUP treballarà com si fos un laborable més. També ho faran els funcionaris que ho vulguin. L'alcaldessa, Montserrat Venturós, ha dit a SER Catalunya que no entenen la festivitat “com una conquesta sinó com un genocidi directe contra un poble i l'ocupació directa contra aquest poble”. Per altra banda, veuen evident “la reminiscència franquista” que té la festa del 12 d’octubre.
Per això, Venturós diu que “aquí no hi ha "dia de la raza" ni hi ha absolutament res a celebrar” i ho lliga al “moment d'excepcionalitat política” en el qual “la ruptura amb l'Estat espanyol està a l'ordre del dia” i l’alcaldessa entén que els ajuntaments que donen suport al procés de ruptura no tenen perquè celebrar aquesta data que no comparteixen ni cap dels principis que representa aquesta festivitat.
No és la primera vegada que un govern municipal decideix treballar el 12 d'octubre. Ja ho va intentar Carles Puigdemont fa quatre anys, el 2012, quan era alcalde de Girona, però no se'n va acabar sortint.
També hi ha precedents a Euskadi, on EH Bildu va intentar l'any 2012 convertir en dies laborables els festius que considera imposats, és a dir, el 12 d'octubre, el 25 del mateix mes (dia de l'Estatut, impulsat pel govern socialista de Patxi López) i el 6 de desembre (dia de la Constitució). Els jutjats, però, ho van impedir i Bildu no ho va recórrer.