Actualidad
Historia

Justícia pels qui no la van tenir

El Parlament de Catalunya ha fet un pas endavant en record dels qui van ser jutjats i ajusticiats, amb pena de mort, durant la repressió franquista. Ho ha fet amb una proposició de llei que hem analitzat al programa d'avui.

Justícia pels qui no la van tenir

Justícia pels qui no la van tenir

Hora CT - Especial reparació víctimes del franquisme

22:51

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000096319/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tarragona

“Un dia molt emotiu en el que ha vingut la meva mare quan fa 77 anys que van afusellar el meu avi pel que és dia de doble emoció”. Montse Giner, de l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona i néta d’un afusellat durant la repressió franquista. Amb ella i amb el Catedràtic ens Història Contemporània per la URV, Josep Sánchez Cervelló, hem valorat la llum verda que ha donat el Parlament de Catalunya a la Proposició de llei de reparació jurídica de víctimes del franquisme.

Ha sigut un programa en el que d’entrada, resseguint el text de la proposició, s’ha explicat que els governs francès i alemany han dement disculpes, de forma oficial, per haver extradit i entregat a Lluís Companys al règim franquista que el va acabar afusellant. El president va córrer la sort de molt a altra gent.

Montse Giné - Josep Sánchez Cervelló / ACN-Jordi Cartañá

Regne del Terror

“Afusellaven la gent de forma arbitrària” ha assenyalat Cervelló. “A Tarragona van afusellar al Dr. Batestini, una molt bona persona “i recordo que molta gent em deia, quan feia un treball de camp, “una vegada vam veure que mataven al Dr. Batestini, què no ens podia passar al demès?” ”. Un exemple de com la repressió tenia per objectiu sembrar el terror. Però no va ser una repressió sistemàtica sinó improvisada.

Giné ens ha relatat el cas del seu avi, jutjat, empresonat i que va haver d’esperar la pena de mort durant 3 mesos. Un dels elements que ha volgut destacar del que s’ha viscut al Parlament ha sigut l’argument tant gastat dels diferents governs espanyols democràtics a l’hora d’encarar aquesta qüestió: “No cal que remenem el passat”. Argument que precisament s’ha posat a la boca el representant del Partit Popular a l’hemicicle, Xavier García Albiol.

En el que ambdós han coincidit que aquest és un gran pas endavant a reparar la justícia, la memòria i el rigor del record i dels fets i les persones que van viure i patir la repressió franquista.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00