Sociedad

El Port aposta pel Gas Natural Liquat per reduir les emissions contaminants

La idea és atreure vaixells que utilitzin aquest combustible net oferint-los una bona infraestructura de subministrament d'aquest producte i rebaixant-los les taxes

Mar Vila ACN (arxiu)

Barcelona

El Port de Barcelona aposta pel Gas Natural Liquat per reduir les emissions contaminants. Avui ha presentat un pla de millora de la qualitat de l'aire en el que es compromet a crear la infraestructura necessària perquè els vaixells puguin utilitzar aquest combustible i a bonificar econòmicament les naus que ho facin.

Segons un estudi de Barcelona Regional, el port de Barcelona aporta a la contaminació de la ciutat un 7'6% del òxids de nitrogen (NOx), i un 1,5% de les partícules en suspensió (pm10). En el cas dels NOx, els que més contaminen amb un 3,7 %són els vaixells de càrrega davant del 2,6% que sumen ferris i creuers.

Per reduir aquests nivells el port treballa per atreure vaixells més nets que són els que utilitzen com a combustible el Gas Natural Liquat. Per aconseguir-ho prepararan les instal·lacions perquè puguin omplir els dipòsits a Barcelona i la idea és cobrar taxes molt més baixes a aquest tipus de vaixell. Aquesta última part requereix modificar la llei de ports que ara només permet una rebaixa del 5 per cent per raons ambientals.

El Director del Port, José Alberto Carbonell, ha explicat que plantejaran al ministeri de Foment que es canviï aquesta norma perquè es puguin fer bonificacions de fins al 40 per cent de les taxes.

El Port també preveu que l'any 2020 tots els vehicles de la flota interna siguin elèctrics.

El president, Sixte Cambra ha explicat que amb totes aquestes mesures pretenen reduir les emissions contaminants, tot i que ha preferit no posar un objectiu numèric. Cambra ha explicat que el marge de maniobra dels Ports és limitat perquè la normativa sobre les emissions dels vaixells es fa a nivell internacional. Tot i això, diu Cambra "Barcelona està en una bona posició per influir en aquestes normatives".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00