Sociedad

Guerra oberta entre Reus i Móra d'Ebre

L'Ajuntament de Móra deixarà de bonificar l'IBI a l'Hospital Comarcal de la Ribera. Són 70.000 euros anuals que des del 2005 es condonaven. En un ple extraordinari convocat d'urgència aquest passat divendres, el consistori va aprovar aquesta mesura per provocar l'Ajuntament de Reus, a qui acusa d'haver-los expropiat quatre milions d'euros.

L'alcalde Joan Piñol als estudis de Ràdio Móra d'Ebre - Cadena SER. / Ràdio Móra d'Ebre

Móra d'Ebre

Móra mou fitxa en la guerra oberta contra Reus. L'alcalde Joan Piñol va convocar aquest passat divendres un plenari extraordinari i d’urgència on es va aprovar suprimir la bonificació de l’IBI a l’Hospital Comarcal de Móra. Una mesura que es duia a terme des del 2005 i que permetia al centre sanitari estalviar-se 70.000 euros anuals d’impostos.

Després que l’Hospital Sant Joan de Reus ‘esgarrapés’ quatre milions d’euros dels beneficis de l’Hospital de Móra, ara l’alcalde del municipi assegura que ‘és de justícia fer-los pagar aquest impost’. I és que diu Piñol que, en part, els beneficis de l’Hospital de Móra es basaven en la bonificació d’aquest IBI: ‘són diners que en una situació normal haurien anat a parar als carrers de Móra o als seus equipaments públics, i en canvi acabaran servint per arreglar els problemes econòmics de l’Hospital de Reus’. Això, al seu parer, ‘és immoral’, i per això han adoptat la mesura.

L'alcalde de Móra d'Ebre, però, obre la porta a seguir condonant l'IBI: ‘és una mesura que respectaríem de grat sempre que ens tornessin els diners i que es garantís un pla d’inversions pel centre’.

Una altra cosa és qui haurà de pagar aquest IBI... i és que l’Hospital és gestionat per l’Ajuntament de Reus, però el centre és de propietat del CATSalut, és a dir, de la Generalitat de Catalunya. Caldrà mirar la lletra petita del contracte per conèixer amb exactitud qui s’ha de fer càrrec de l’impost.

Reus i els IBI’s

La mesura des de Reus es rep amb tranquil·litat. Fonts de GECOHSA, l’empresa de titularitat reusenca que gestiona l’Hospital de Móra, asseguren als micròfons de la Cadena SER que ‘si s’ha de pagar es pagarà’. Diuen les mateixes fonts que ‘entra dins les competències de cada municipi fer o no bonificacions d’aquestes característiques’, i per tant entenen la mesura.

Ara bé, a ningú se li escapa que tot plegat és una mesura de força de l’Ajuntament de Móra i del seu alcalde per tibar encara més la corda entre les dues administracions. Piñol fa dies que reclama que la Conselleria de Salut faci de mediador en aquest conflicte obert.

Casualment l’impost que s’ha apujat és l’IBI, el mateix que l’Ajuntament de Reus havia bonificat en un plenari in extremis aquesta setmana passada a l’Hospital Sant Joan. Parlem de magnituds diferents, perquè l’equipament reusenc s’estalviarà 700.000 euros anuals, metre que ara, el de Móra, n’haurà de pagar 70.000. Però no deix de ser poètic que sigui precisament l’IBI el que se li incrementi ara a l’Hospital Comarcal de la Ribera d’Ebre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00