Sociedad

Barcelona pressiona les elèctriques

L'Ajuntament amenaça amb deixar de pagar les factures dels pobres energètics si les companyies no assumeixen la meitat del cost dels seus rebuts

Getty Images

Barcelona

El govern d'Ada Colau exigeix a les companyies de llum i gas que es facin càrrec del 50% dels rebuts que les famílies amb pocs recursos no poden pagar. Avui la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha donat un ultimàtum a les empreses i ha amenaçat amb deixar de pagar les factures d'aquestes llars, si les empreses no es comprometen a assumir una part del cost de la pobresa energètica.

Ortiz assegura que les empreses haurien de pagar la meitat del rebut i també la meitat del que li costa a l'Ajuntament, identificar i assessorar a les persones que estan en situació de pobresa energètica. Tot plegat suma uns 3 milions d'euros l'any i per tant, aquestes empreses haurien de pagar 1,5 milions cada any.

La tinent d'alcalde, Laia Ortiz, ha explicat que si les empreses de serveis no es volen coresponsabilitzar, el consistori deixarà de pagar a les companyies el deute de les famílies. Segons Ortiz, "és imprescindible que hi hagi aportació de les empreses i no pot ser que siguin els recursos municipals els que estiguin augmentant" els beneficis d'aquestes companyies".

La tinent d'alcalde de Drets Socials considera, a més, que les companyies que no s'avinguin a assumir la meitat de la factura de la pobresa energètica, podrien quedar excloses dels concursos públics i li ha demanat al govern català que ho tingui en compte.

L'Ajuntament de Barcelona i les companyies es reuniran demà per parlar d'aquesta exigència que fa el govern municipal i intentar arribar a un acord en poques setmanes. Barcelona ha proposat a d'altres ajuntaments fer un front comú en aquesta qüestió.

Més punts d'informació

L'Ajuntament de Barcelona també incrementarà els punts d'informació sobre els drets que en matèria energètica tenen els ciutadans. Passaran de 4 a 10, un per cada districte. Aquesta ampliació es fa després d'una prova pilot que ha funcionat bé i després de constatar que els ciutadans no saben què poden fer si tenen dificultats per pagar les factures.

Els serveis socials van visitar 3.100 llars que podien tenir uns situació econòmica precària i van detectar que el 60 per cent tenien un risc de pobresa energètica moderada o severa. I només el 17 per cent de les famílies amb pocs recursos tenen l'anomenat "bo social" un descompte que fixa el govern espanyol. Que la xifra sigui tant baixa és per a l'Ajuntament un símptoma clar de la falta d'informació que tenen els ciutadans sobre els seus drets en matèria de serveis.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00