Sociedad

El Marenostrum s'actualitza i serà 12 vegades més potent

El nou supercomputador s'ha adjudicat a IBM que incorporarà múltiples tecnologies emergents

Una imatge de l'actual supercomputador Marenostrum / Barcelona Supercomputing Center

Barcelona

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha adjudicat a IBM el Marenostrum 4, un superordinador que serà capaç de fer en només un segon 13.700 bilions d'operacions. O el que és el mateix, serà 12 vegades més potent que l'actual. La nova versió del superordinador estarà funcionant al 100% l'any 2019.

A més de l'increment de potencia, el Maresnostrum 4 incorporarà una novetat important a nivell qualitatiu: tindrà diferents tecnologies i arquitectures emergents que permetran treballar d'una manera o d'una altra en funció de les necessitats de cada projecte. I d'aquesta manera, el BSC també podrà analitzar i aquests elements que encara no estan al mercat i determinar quins són els que millor s'ajusten a les seves necessitats.

El director associat del Barcelona Supercomputing Center, Pep Martorell, explica que el Marenostrum 4 estarà entre els 3 ordinadors més potents d'Europa. Això, segons Martorell, "dona major visibilitat i permet atreure talent i treballar amb gent més bona", però afegeix que cada vegada més "és tant important la potencia de l'ordinador com les tecnologies amb les que és capaç de treballar".

El Supercomputador tindrà una capacitat d'emmagatzematge en disc superior als 10 petabytes (10 milions de gigabytes) i estarà connectada a les infraestructures Big Data del Barcelona Supercomputing Center que tenen una capacitat total de 24,6 petabytes.

IBM incorporarà tecnologia pròpia, però també de Lenovo, INtel i Fujitsu. El supercomputador ocuparà el mateix espai de Torre Girona on està ara mateix el Marenostrum 3.

Des que es va instal·lar la primera versió l'any 2004, el Marenostrum ha donat servei a més de 3 mil projectes d'investigació. Alguns han estat relacionats amb l'espai o la creació de nous materials i d'altres són del camp de la medicina. Martorell ha destacat el de la leucèmia limfàtica de l'Hospital Clínic o el de la vacuna de la Sida de IrsiCaixa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00