Última hora

FRANCIA Operación policial en el consulado de Irán en París después de que un hombre amenace con inmolarse

Sociedad
CONSELL GENERAL

Torres convida als grups a treballar en la modificació de la Llei del sòl

El ministre d'Ordenament Territorial creu que les parròquies haurien de tenir el mateix percentatge de cessió

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, i el president del grup liberal, Josep Pintat. / M.T. ANA

Andorra la Vella

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, creu que totes les parròquies haurien de tenir "els mateixos percentatges de cessió de sòl".

Torres durant el debat de l'esmena a la totalitat del grup liberal a la modificació de la Llei del sòl, que té com a objectiu que el Govern pugui disposar de terreny gratuït per a projectes d'interès nacional, ha ofert a tots els grups parlamentaris treballar en comissió per tirar endavant una modificació del text de més calat.

Això si, ja ha alertat que segurament no tots estaran d'acord amb les modificacions que s'han de fer.

L'oposició en bloc ha considerat la modificació feta avui "un pedaç" i han tornat a posar en dubte la legitimitat de l'Acord Institucional entre els comuns i el Govern, sense haver parlat de la modificació de les competències.

Torres ha defensat que el text, dóna compliment a l'acord institucional, té el suport dels set comuns i no altera les competències comunals.

Per la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, s'ha mostrat "dolgut" perquè DA no pugui comptar amb cap vot de l'oposició per una llei que, segons ell, defensa l'interès públic, tenint en compte que per primera vegada es podrà disposar de terrenys gratuïts per a projectes d'interès nacional.

Finalment, Martí s'ha mostrat convençut que si mai arriben a governar, cap de les formacions canviarà el model que introduirà aquesta llei.

Esmenes a la totalitat a les lleis dels cossos especials

El Consell General ha tombat les esmenes a la totalitat dels liberals a les lleis dels cossos especials.

El debat de les esmenes, que ha defensat el conseller Jordi Gallardo, ha girat entorn de qüestions com les retallades salarials que a l'entendre dels grups de l'oposició suposaran els nous textos, o el règim sancionador "massa restrictiu". Liberals també s'ha mostrat en contra d'obrir la porta a directors no andorrans, i al fet que els agents de Policia i del Centre Penitenciari no puguin exercir el seu dret a vaga.

Des d'SDP s'ha criticat que es pugui suspendre el dret a percebre la jubilació en cas que un agent cometi un delicte, mentre que des del PS es considera que les lleis amaguen una voluntat encoberta de regular els cossos amb criteris economicistes.

En canvi, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha assegurat que les lleis donen seguretat jurídica, més possibilitats de formació i dignifiquen les professions. Sobre el dret a vaga, Espot s'ha mostrat sorprès atès que no s'ha dut a terme cap canvi respecte a la legislació actual, "promoguda pels liberals", i ha afegit que l'esborrany que va preparar Víctor Naudi en la seva etapa de ministre tampoc preveia canvis al respecte. També ha recordat que la suspensió del dret a la jubilació en cas de delicte s'ha introduït arran del cas Troguet, quan tothom va considerar que no era just que percebés la jubilació. En canvi, ha deixat la porta oberta a modificar el fet que els policies puguin militar en partits polítics, sempre i quan no puguin ocupar càrrecs.

Dubtes sobre la constitucionalitat de la Llei d’Allotjaments Turístics

El conseller general del grup liberal Joan Carles Camp ha estat l'encarregat de defensar l'esmena a la totalitat, que ha estat rebutjada pels vots en contra de DA i l'abstenció dels tres consellers del PS, mentre que SDP ha donat suport als liberals.

Camp ha assegurat que la llei genera inseguretat jurídica, vulnera una part del dret constitucional a la propietat privada, i pot fer reduir l'activitat econòmica del sector turístic. En aquest sentit, el conseller liberal considera que s'han de respectar els usos que estaven permesos el dia de la compra del pis. Per frenar l'augment dels pisos turístics, Camp proposa una moratòria en les autoritzacions i no el canvi d'ús dels immobles previst a la llei, perquè considera que això és passar la patata calenta a les comunitats de propietaris. A més, el conseller també ha reclamat que es fixi un preu mínim per evitar que els establiments venguin per sota el preu de mercat.

En canvi, el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha assegurat que els arguments del grup liberal no tenen sentit i no s'adapten a la realitat del sector, ja que l'objectiu principal de la llei és regular els pisos d'ús turístic, que han crescut un 125%, per evitar la reducció d'habitatges destinats al lloguer per a temporers o residents. També ha recordat que si una comunicat no vol fer un canvi d'ús de l'immoble, la solució és reduir el nombre d'apartaments destinats a aquesta finalitat, i ha acusat a Camp de defensar el que no li convé pel fet de formar part del sector sense fer una abstracció més general dels beneficis que pot comportar la llei.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00