¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

SOCIETAT ENVELLIDA

Serem país per a gent gran?

Cada cop vivim més i millor, l'esperança de vida s'allarga fins als 83 anys i això ens situa davant d'una societat on la tercera edat abundarà. Ens estem preparant per aquest escenari?. Quins reptes a nivell social, sanitari econòmic ens planteja aquesta societat del futur?.

 

El 2014 l'esperança de vida a Catalunya se situa en els 83 anys. I d'aquí uns 9 anys dues de cada deu persones tindrà 65 anys. La tendència anirà a l'alça i l'escenari que ens depara el futur és el d'un país una massa de població envellida. A nivell Social, Blanca Deusdad, del departament d'antropologia de la URV posa damunt d ela taula la importància d'estar preparats a nivell de valors, en la societat que enalteix la eterna joventut i també tenir present que tots plegats, com a comunitat, haurem de prendre part activa en aquesta situació en contribuir en la qualitat de vida d’aquestes persones sigui "fent companyia, ajudar en el dia a dia". Ser gran no vol dir ser de determinada manera diu Deusdad que també planteja el repte de repensar des d'ara mateix l’accessibilitat a les nostres ciutats per a les persones amb dificultats per caminar. El adonar-nos compte que al centre dels municipis encara hi ha molts edificis sense ascensor, per exemple.

Gabriel de Febrer, Agustí Segarra i Blanca Deusdad Anna Fortuny - Jordi Cartañá

Poder envellir a casa

A nivell Sanitari , la medicina ens dona una esperança i qualitat de vida que s'haurà de mantenir a l'alçada a partir del moment que ens tornem dependents. Amb Gabriel de Febrer, Director del Servei de Geriatria I Cures Pal·liatives en Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, hem parlat de l'escenari de dependència a casa en família o sols o d'haver d'anar a una residència. Les públiques estan a vessar i les residencies privades són difícils de costejar. Des del punt de vista sanitari cal potenciar els recursos i l'ajuda a domicili. "dinars, neteja, ajuda.." si poden viure a casa seva és millor i més barat. I ho remata amb un "tothom vol viure a casa seva perquè allà hi fas el que et dóna la gana".

Tenim gent que no pren pràcticament medicacions com n'hi

Més jubilats que població activa?

És el gran repte econòmic que caldrà afrontar. D'aquí que el parla de que caldrà crear en primer lloc una consciència social en els economistes perquè s'adonin d'una vegada per totes de l'escenari que se'ns obre per davant. "L'economia adopta un relat negatiu de fets com l'envelliment, però Segarra vol pensar que la situació és el resultat d'uns fenòmens positius com l'accés a aliments de qualitat, un entorn i clima favorables.

"En el tema de les pensions hi ha hagut una voluntat de generar una gran por de caràcter social”. Els sistemes de pensions espanyol és insostenible i s'ha de corregir a nivell laboral i salarial. “Hem acceptat ´massa aviat el que ha passat amb les generacions joves en no accedir a llocs de treball estables i de qualitat”. Segarra no descarta allargar la vida laboral més enllà dels 65 anys... "Si cal fer-ho, doncs potser s'haurà de fer". Tremolem.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?