¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

OPERACIÓN ANUBISForcadell: "Llamamos a la participación de todos el 1 de octubre"

Mal any pels al·lèrgics

Feia 23 anys que no hi havia tant de pol·len a l'aire i les visites a les consultes dels especialistes en al·lèrgies dels hospitals de Girona s'han disparat els últims dies. La Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica diu que falten especialistes públics per tractar aquesta afectació. Només n'hi ha dos a tota la demarcació.

Una persona fent-se proves per l'al·lèrgia. /

La pol·linització ha començat puntual i és molt més forta que altres anys perquè ha plogut prou per generar floracions importants.

De fet, ens hem de remuntar al 1994 per trobar nivells tan alts de concentració de pol·len. Això ha disparat les visites al metge de capçalera i també a l'especialista.

Laia Prat, responsable d'al·lergologia de l'hospital Santa Caterina de Salt, diu que afecta sobretot “la parietària, les gramínies i l’olivera” i que, per protegir-se, “cal tancar finestres de cotxes i cases” i utilitzar “ulleres de sol”.

Laia Prat, alergòloga del Santa Caterina / Tanqeu finestres i protegiu-vos amb ulleres de sol

A la demarcació de Girona només hi ha dos al·lergòlegs (als hospitals Trueta i al Santa Caterina) i la presidenta de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica, Maria Tresa Dordal, diu que en calen més.

Alerta que la manca d'especialistes provoca una fragmentació de diagnòstics i fa que els pacients hagin d'anar a múltiples visites de diversos especialistes abans d'arribar a l'al·lergòleg.

Maria Teresa Dordal, societat catalana d'al·lèrgia i immunologia clínica / Fan falta més al·lergòlegs

Segons Dordal, hi hauria d'haver, com a mínim, quatre al·lergòlegs a la demarcació.

Calculen que un 25% de la població pateix rinitis al·lèrgica i un 12% asma. La llista d'espera per anar a l'al·lergòleg és d'entre un i dos mesos. Ara mateix hi ha 165 persones en espera per anar de visita al servei d'al·lergòlogia del Trueta o del Santa Caterina, segons dades del Departament de Salut.

Si la primavera és molt plujosa o les temperatures pugen més del que és habitual, pot ser que les pol·linitzacions perdin intensitat i durin menys temps.

Cargando