¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Aragó amenaça amb portar als tribunals l'acord per dur aigua del Segarra-Garrigues fora de la conca de l'Ebre

El Govern aragonés qualifica l'acord de "frau" i recorda que els cabals del canal són només per a reg

Moment de l'acte d'adhesió a l'acord de l'aigua de Rialb, al Paranimf de la Universitat de Cervera, el 2 de març de 2017. / ()

L’acord a través del qual l’aigua del canal Segarra Garrigues arribarà a 30 municipis de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia ha aixecat ampolles a l’Aragó. El Govern aragonès, de fet, ha qualificat l’acord de “frau” i adverteix que si finalment es duu a terme, l’executiu autonòmic anirà als tribunals i recorrerà.

La concessió per fer aquest enviament d’aigua es remunta a l’any 2010, quan el Govern espanyol de Zapatero va aprovar-ho a través d’una ordre ministerial. Prèviament, el Govern aragonès, atenent a les competències que li atorga el seu Estatut d’Autonomia, va emetre un informe favorable condicionat, entre d’altres coses, a que la mesura fos temporal.

Ara, l’Aragó qüestiona que aquella autorització sigui vàlida i es mostra especialment bel·ligerant amb el fet que un grup de municipis de l’acord es trobin fora de la conca de l’Ebre. Com la Plataforma en Defensa de l’Ebre, parlen de transvasament. Joaquín Olona és el conseller de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat del Govern de l’Aragó.

“Entenc que seria un frau que s’abordés aquesta obra emprant cabals exclusivament autoritzats per a reg; i encara més emprant una autorització que es va fer l’any 2010 amb caràcter transitori i temporal en unes condicions conjunturals de sequera”, ha dit el conseller.

El Govern aragonès ha instat la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre a no donar el vistiplau a l’enviament d’aigua. Fonts de la Confederació, però, han assegurat que només és competent en la tramitació de la concessió i que aquesta concessió només la pot modificar o revocar qui la autoritzar. Això és, el Govern espanyol.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?