¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

El registre de maltractament infantil no ha arribat a l'escola

Deu anys després de la seva creació, el Registre Unificat del Maltractament Infantil de Catalunya només funciona als hospitals. Aquesta base de dades creada al 2007 havia de servir perquè la comunitat educativa, sanitària i la policia compartissin informació sobre possibles casos d'abusos.

La consellera de Benestar Social, Dolors Bassa /

El govern del tripartit va crear el Registre Unificat del Maltractament Infantil (RUMI) arran del Cas Alba, una nena de 5 anys que va quedar en coma per una pallissa dels seus pares al 2006. Amb aquesta base de dades els metges, els mestres, els monitors d'esport i els policies havien intercanviar sospites de casos de desemparament o abusos de menors, consultar antecedents i fer seguiment dels ja detectats.

Deu anys després, la consellera d'Afers Socials admet que el RUMI no ha arribat a cap escola, guarderia, institut ni centre esportiu, sinó que només hi tenen accés els hospitals públics i privats. Ho diu en una resposta parlamentària on es compromet a facilitar-los l'accés "properament".

Fonts consultades dels Equips d'Atenció a la Infància i Adolescència del govern asseguren que no hi ha cap coordinació ni treball en xarxa entre les diferents institucions que tracten amb menors. En altres paraules, si un metge detecta algun indici de maltractament, el seu mestre no ho sabrà. I viceversa. De fet asseguren que aquest registre, que actualment només l'emplenen els metges, no el consulten ni els mateixos professionals dels Serveis Socials a l'hora de conèixer l'historial dels nens.

Diversos informes de la sindicatura de greuges també apunten la manca de sistemes d'informació compartida. Especialment en el cas d'aquest registre unificat. Fonts del defensor del poble i del propi govern expliquen aquest retard perquè al 2010 no es va considerar "prioritari". De fet, no ha estat fins que va sortir a la llum el cas Maristes que el govern decidís implantar un nou sistema d'informació més complex i que inclogui diversos departaments. De moment, només hi té accés la fiscalia i la policia.

Al 2016 el RUMI-Salut va fer 202 notificacions de maltractament. La majoria d'alertes provenen de l'Hospital Sant Joan de Déu, on 108 casos eren de sospites i 44 de certesa.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?