¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Unió de Pagesos demana que s'investigui el preu del xai

Unió de Pagesos demana a l'Autoritat Catalana de la Competència que investigui com pot ser que el preu que es paga al pastor per un xai sigui el mateix que fa 20 anys tot i que hi ha menys pastors i menys ovelles que mai. També demanen que es controli l'etiquetatge de la carn que es ven als supermercats.

Unió de Pagesos diu que entra molt de xai de fora, de Nova Zelanda i d'Itàlia, bàsicament. No s'hi oposen però sí que consideren imprescindible que es faci complir la norma que obliga a identificar la procedència de la carn perquè, asseguren, no té menys qualitat que la d’aquí i no es pot pagar, per tant, una i altra al mateix preu.

Diuen que això també pot tenir incidència sobre el descens del consum de xai que hi ha hagut els últims anys. A Catalunya, des del 2010 fins ara s’ha xifrat en un 20%. En l’última dècada, també es calcula que ha disminuït un 44% la cabana d’ovelles i un 22% la de cabres.

En aquests moments, a les comarques de Girona hi ha una mica més de 106.000 ovelles, segons la Generalitat i 11.500 cabres en un total de 926 explotacions. 458 d’aquestes són, exclusivament, d’ovelles, 139 de cabres i n’hi ha 329 de mixtes.

Brigitte Garolera, responsable del sector oví i cabrum d'Unió de Pagesos diu que, més enllà de les oscil·lacions que hi ha hagut els últims anys, no pot ser que el preu del xai ara sigui molt similar al que es pagava fa vint o trenta anys quan tot el que té incidència en la producció d’aquest xai ha pujat.

No és l'únic problema que afecta al sector. La sequera (que va obligar a comprar aliment suplementari) i la vacunació per la llengua blava ha provocat mort d’ovelles, infertilitat i un descens en el naixement de xais. Això últim posa en perill la possibilitat de cobrar una part de la subvenció que arriba de la Unió Europea, que es calcula en funció de la productivitat de les ovelles.

Aquest any, el llindar mínim s’ha apujat fins als 0’6 xais o cabrits per reproductora, tenint en compte que només es compten els xais que s’envien a l’escorxador. Les femelles i mascles que es separen per garantir la regeneració del ramat (que pot oscil·lar entre un 10 i un 20%) en queden fora. UP demana al Ministeri d’Agricultura que aquesta campanya no ho tingui en compte.

També demanen a la Generalitat que reconegui els efectes secundaris que ha tingut la vacuna de la llengua blava i que indemnitzi per les pèrdues.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?