¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

MEMÒRIA HISTÒRICA

‘On és el meu avi?’

  • 63 famílies de Tarragona ja s'han realitzat les proves genètiques per facilitar una possible identificació dels familiars desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Fins al moment, un total de 600 persones del Camp de Tarragona s'han inscrit per a realitzar-se aquesta prova.
  • El programa és pioner en el context dels territoris que van patir la Guerra Civil i la dictadura.

El Lluís, fent-se la prova per recollir dades genètiques que li permetin trobar el seu germà. /

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona cedeix les seves instal·lacions per tal que es puguin portar a terme les proves del Programa d'Identificació Genètica, impulsat pel Govern. El projecte permetrà, en primer lloc, constituir una base de dades amb els perfils genètics (ADN) dels familiars dels desapareguts, per a poder comparar-los, en segon lloc, amb la base de dades que es crearà dels perfils genètics de les restes òssies exhumades i així aconseguir, finalment, establir les relacions de parentiu i determinar identificacions personals de les restes.

La Directora General de Relacions institucionals i amb el Parlament, Carme García, reconeix que han començat tard ‘però amb una ferma convicció del que fem’. Tot i que en el darrer any s’ha inscrit al registre de familiars de desapareguts un miler de persones, García demana que ‘s’hi apunti tothom que pugui’.

El programa

El programa és gratuït i hi pot accedir qualsevol familiar d'una persona desapareguda durant la Guerra Civil o la dictadura franquista. L'accés es realitza a través de la inscripció al Cens de Desapareguts del Departament d'Exteriors.

A partir d’aquí, el Departament de Genètica de l’Hospital de la Vall d’Hebrón va realitzant els tests genètics a tots aquells inscrits i anirà comparant les dades amb les de les restes que es troben a les fosses comunes de Catalunya (en total n’hi ha localitzades més de 380).

La prova

El Programa necessita constituir una base de dades amb els perfils genètics dels familiars dels desapareguts per tal de poder-les comparar amb els perfils genètics de les restes òssies exhumades i així establir les relacions de parentiu i determinar identificacions personals de les restes.

Per tal de poder dur a terme aquestes identificacions, els familiars han de fer-se una prova d'ADN que consisteix en fregar-se un palet de cotó per la boca, així els metges poden aconseguir l'ADN de la saliva, i en un futur, comprar-les amb els perfils genètics de les restes òssies exhumades.

A més a més, durant la prova el professional sanitari també realitza una sèrie de preguntes que poden ajudar, més si cap, a la identificació del desaparegut, com pot ser, la seva estatura, si havia patit alguna malaltia greu, quants anys tenia quan va desaparèixer...

Tot i que aquestes preguntes poden servir de gran ajuda per determinar identificacions personals de les restes, els familiars no sempre les poden respondre donat que molts d'ells ni tan sols els van arribar a conèixer. 

Un total de 5400 persones s'han inscrit al Programa d'Identificació Genètica arreu de Catalunya i ja són 600 les proves que s'han realitzat en tot el territori.

Catalunya compta amb un total de 380 fosses comunes sobre les quals es preveuen realitzar 45 actuacions abans que finalitzi l'any. Les úniques fosses que no s'obriran seran aquelles que estan dignificades i que ja contenen els noms de les persones que estan enterrades allí, donat que se suposa que aquestes restes ja estan identificades.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?