¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

SARRAL

Alabastre Universal

Des de la Xina fins a San Salvador passant per pel·lícules, sèries o altars d’esglésies del territori... L’alabastre de Sarral s’ha convertit en un producte que es va industrialitzar a partir del 1917 d’aquí que aquest any se n’ha volgut celebrar el centenari.

 

“Al poble hi va arribar haver 43 tallers d’alabastre” en un poble que ara té 1.600 habitants , Josep Amill, alcalde de Sarral. Ens acompanya als nostres estudis hores abans de la inauguració de l’exposició fotogràfica que recorda els 100 anys de la industrialització al municipi d’aquest producte i que ve a ser uns dels actes principals del programa d’activitats. Una indústria, la de l’alabastre, que va viure una època daurada després de la guerra civil. Principalment als anys 60 i 70 quan, segons ens explica, Damià Amorós, els tallers es rifaven els artesans “els hi deien si vens et pagaré un duro més o set pessetes més del que et paguen ara”. Ara l’alabastre no té la potència d’abans però continua posant Sarral al mapa mundial perquè “ara exportem cap a la xina i ben aviat a la índia” ens expliquen els convidats. D’alabastre de Sarral n’hi ha a un gran nombre d’altars de la demarcació de Tarragona i més enllà. Fins i tot el trobem a la sèrie “Friends” o al film “Pretty Woman” amb Richard Gere i Julia Roberts.

Damià Amorós i Josep Amill Jordi Cartañá

El tret de sortida

Va ser el 1917 quan van arribar dos fugitius de la primera guerra mundial a la vila. Eren el francès Maurice Raud i l’italià Victor Arcangioli i es van associar amb el propietari d’una de les pedreres per acabar muntant un taller. Van aparèixer les primeres peces com ara gerros i figures. L’alabastre ja es va fer servir a Poblet el 1500 i els romans també l’empraven però Raui i Arcangioli van marcar un abans i un després..

Un centenari que ens arriba trufat d’ates i activitats fins al punt que Marta Arjona, cap de premsa de l’ajuntament de Sarral ens ha avançat “un concert a una de les canteres, un homenatge conjunt a les persones que han format part del món de l’alabastre”. Per a més informació: www.viusarral.com

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?