¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Frau en les escoles més demanades

El Síndic de Greuges denuncia que el consorci d'educació no ha actuat davant casos clars de frau en la matriculació escolar del curs passat a Barcelona. Alerten sobre escoles que van agafar més alumnes del que marca la normativa i sobre empadronaments sospitosos que s'han donat per bons.

Imatge de l’Institut Escola Costa i Llobera / ()

El Síndic ha revisat el procés d'admissió del curs 2016/17 en escoles d'alta demanda i ha detectat dues irregularitats bàsiques. D'una banda el consorci va autoritzat ampliacions de ratio a algunes escoles malgrat que a altres pròximes sobraven places. I de l'altra, han trobat centres en que la meitat dels alumnes admesos havien canviat de domicili just abans de la preinscripció. L’adjunta al Síndic per a la Infància, Maria Jesús Larios diu que aquests canvis de padró són d’entrada “sospitosos” i denuncia que quan la policia local va anar a comprovar si la família vivia efectivament allà “molt sovint es demostra que la família no resideix al domicili al·legat en el procés d'admissió d'alumnat.”

El Síndic il·lustra la seva denuncia amb els detalls concrets de l’admissió a tres escoles publiques i concertades; a l’Institut Escola Costa i Llobera, de titularitat pública més de la meitat dels alumne admesos -15- havien canviat de domicili abans de la preinscripció i cinc d’ells no van poder acreditar de manera suficient que vivien realment al domicili al·legat en la matrícula. A l’escola Súnion, concertada, la xifra del que van canviar de domicili abans de la preinscripció puja fins als 18 alumnes. En un cas, el consorci ha actuat contra la família que ha presentat recurs judicial i de moment continua al centre. La resta s’han donat per bons malgrat en 12 casos, la Sindicatura detecta “indicis fonamentats d’irregularitats”. Al Col·legi Montserrat es va autoritzar incrementar la ràtio a P3 malgrat a la zona hi havia escoles amb places vacants.

Larios lamenta que malgrat aquestes evidències, el Consorci no hagi actuat en conseqüència, permetent que l’alumne acabi el curs però obligant-lo a fer de nou el procés de cara al curs següent, el 2017/18.

El Consorci d’Educació diu que ha pres mesures perquè no torni a passar. Diu que enguany nomes s'han autoritzat aules de més de 25 alumnes en casos molt justificats i que dels 29 casos de frau en l'empadronament detectats l'any passat, dos alumnes han perdut la plaça, un ha recorregut la sanció del Consorci i 4 estan pendents de resolució. Els altres casos s’han arxivat, van acreditar finalment la residència o han marxat de la ciutat.

 

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?