¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

L'AMB vol millorar el funcionament dels aparcaments de dissuasió

A l'àrea metropolitana hi ha una quarantena de pàrquings públics al costat de les estacions de tren, però la majoria de les places les ocupen veïns de la zona i no usuaris del transport públic

L'aparcament de dissuasió de Sant Joan Despí /

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està dissenyant un sistema per aconseguir que els aparcaments de dissuasió, els de les estacions de tren, serveixin per treure cotxes de la carretera. Es van crear per a les persones que no viuen a prop del tren i que han d'agafar el vehicle privat per acostar-se a l'estació. El problema és que moltes d'aquestes persones sovint es troben que no hi ha lloc al pàrquing i opten per fer tot el recorregut en cotxe.

El mapa dels aparcaments dissuasoris a l'Àrea Metropolitana de Barcelona / AMB

Un estudi de l'AMB ha detectat que només 8 dels 40 pàrquings que existeixen a l'àrea de Barcelona són utilitzats exclusivament per usuaris del transport públic. A la resta, bona part de les places les ocupen veïns de la zona o persones que treballen en polígons o centres comercials propers i, per tant, no estan complint la seva funció que és facilitar que els ciutadans deixin el cotxe en aquests espais per continuar el viatge en tren.

La idea amb la que treballa aquesta administració és marcar i reservar per a les persones que utilitzin el tren una part de les 6.400 places que ara pot ocupar qualsevol ciutadà. El responsable de planificació i estudis de mobilitat de l'Àrea Metropolitana, Guillem Alsina, explica que d'aquesta manera tindrien més garanties de trobar aparcament en aquests espais.

Prova pilot a la tardor

Guillem Alsina ha explicat a SER Catalunya que treballen per fer una prova pilot aquesta tardor en tres aparcaments. De moment està acabant de dissenyar una aplicació que servirà per controlar que les persones que ocupen aquestes places són realment usuaris del transport públic.

Encara queden coses per definir, però la idea és que el ciutadà que deixa el cotxe en una plaça reservada als usuaris del transport públic hagi d'acreditar, abans de retirar el vehicle, que efectivament ha viatjat el tren. Per això, caldrà que introdueixi el títol de transport que ha utilitzat en una de les màquines verificadores que s'instal·laran als aparcaments.

A través de l'aplicació, la policia local tindrà un llistat de les matrícules que corresponen efectivament a usuaris del tren. I més endavant, quan es comprovi que el sistema funciona, aquesta informació servirà per sancionar els conductors que aparquin i no agafin el tren.

En els municipis on no hi ha un aparcament de dissuasió com a tal, però que tenen zona blava a prop de l'estació, aquesta aplicació permetria també oferir una tarifa més barata als usuaris del tren.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?