¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Les restes arqueològiques de davant la Catedral de Tortosa seran visitables

Els arqueòlegs i l'Ajuntament destaquen el potencial de les restes com a mostra de la història bimil·lenària de la ciutat i en els propers mesos es treballarà en el projecte de conservació i urbanització de la plaça

El director de les excavacions, Ramon Ferré, mostra, a sota de la imatge a la dreta, la sortida d'una claveguera d'època romana. /

L’Ajuntament de Tortosa farà visitables les restes arqueològiques de davant de la Catedral. Ara ha finalitzat la darrera tanda d’excavacions al solar i els arqueòlegs han confirmat que s’està al davant d’un conjunt de restes que serveixen per explicar els 2.000 anys d’història de la ciutat.

D’entre les restes destaquen els 40 metres de muralla romana del segle III i l’àbsis del que amb molta probabilitat és d’un temple cristià visigòtic. Jordi Diloli, coordinador de les excavacions, afirma que en aquest conjunt “tenim concentrada la història de la ciutat”.

“Tenim la part del trànsit fluvial; la part de la muralla, per tant, la història militar; una plaça de representació que és segurament l’espai polític de la ciutat romana; i després la resta de construccions de l’ocupació islàmica, la muralla davant el riu que es durant l’edat Mitjana quan es reconquereix l’espai...”, enumera Diloli.

Imatge general de part de les excavacions. / Sonia Castelló

Juntament amb les restes arquitectòniques també s’han recuperat diversos centenars de monedes, restes de ceràmica i una sivella d’època visigòtica.

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que en els propers mesos es treballarà conjuntament amb el departament de Cultura per elaborar un projecte que faci encaixar la urbanització de la plaça amb les restes, les més importants de les quals es conservaran i, a més, seran visitables.

“Independentment del que acabem decidint, evidentment que aquests 40 metres de muralla són significatius i si fossin visitables generarien molt de valor afegit a l’atractiu turístic de la ciutat”, diu Bel.

La intenció seria la d’iniciar les obres l’any vinent, un cop s’hagi trobat cofinançament. Inicialment, quan es van enderrocar les cases del carrer Croera, es va preveure que la urbanització de la plaça podia arribar a tenir un cost d’entre 400.000 i 600.000 euros. Ara aquest cost es superarà amb escreix per la necessitat d’actuar en les restes i preservar-les.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?