¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Barcelona tindrà un centre especialitzat en la pastilla preventiva del VIH

El mes que ve obrirà portes a l’Eixample el primer centre europeu especialitzat en la PrEP. Una pastilla que encara no és legal a Espanya, però que ja hi ha homosexuals que se la prenen.

Pla mitjà de Joseph Candeloro, activista, el president de NOMS-Hispanosida, Michael Meulbroek, Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint, i el doctor Pep Coll / ()

Barcelona tindrà el primer centre d’Europa especialitzat en la pastilla preventiva del VIH, l’anomenada PrEP. Una pastilla legal a altres països que ha demostrat ser eficaç per reduir els nous contagis de VIH entre el col·lectiu d’homes gais que tenen relacions sexuals considerades de risc. El centre es dirà BCN PrEP·Point i obrirà el mes que ve, al costat de l’actual seu del centre comunitari per a homes homosexuals BCN Checkpoint, a l'Eixample.

De moment, com que no poden distribuir la pastilla perquè a Espanya encara no està regularitzada, faran promoció i pressionaran al Ministeri de Sanitat perquè permeti el seu consum, com ja han fet una desena de països a Europa i els Estats Units. Segons ha explicat en roda de premsa el director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, aquest centre també atendrà els homes gais que, de forma irregular, ja es prenen aquesta pastilla a Espanya. Els donaran eines perquè evitin la transmissió d'altres infeccions sexuals.

“Ara mateix a Barcelona, el BCN Checkpoint ja està fent seguiment de 50 homes que es prenen la PrEP. Els fem controls d’infeccions de transmissió sexual periòdics, cada tres mesos, i vigilem possibles efectes secundaris”.

Segons els càlculs que ha fet BCN Checkpoint amb informació dels usuaris d’aplicacions per lligar com Grinder o Tinder, uns 1.500 homes gais d’arreu d’Espanya ja es prenen aquesta pastilla. “No són dades oficials, és el que hem vist al perfil d’usuaris d’aplicacions per lligar com Grinder o Tinder”.

Espanya, líder en transmissió del VIH

Espanya lidera el rànquing europeu de nous contagis de VIH, amb 4.000 casos cada any. I 800 d’aquests contagis es produeixen a Catalunya. “San Francisco tenia una taxa semblant a la de tot Catalunya i des que va permetre el consum de la PrEP, ara fa uns cinc anys, s’ha reduït els nous contagis a 200 anuals”.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?