¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Josep Rodríguez: “Em sento molt alliberat després que m'hagin deixat explicar-me 80 anys després d'aquells fets”

El net de l'alcalde republicà de Tortosa afusellat l'any 1939 declara al jutjat com a testimoni en el marc de la querella argentina contra els crims del franquisme

A la dreta, Josep Rodríguez arriba al jutjat de Tortosa. L'acompanyen, entre d'altres, Josep Felip Monclús i Maria Jesús Viña, regidors d'ERC a l'Ajuntament de la capital del Baix Ebre. /

“Em sento molt alliberat després que m'hagin deixat explicar 80 anys després d’aquells fets”. És la frase amb la qual ha resumit la seua declaració al jutjat el tortosí Josep Rodríguez, net de l’alcalde republicà de Tortosa afusellat pel franquisme l’any 1939.

Rodríguez, que duu el mateix nom que el seu avi, ha declarat per la querella que ERC va presentar a l’Argentina per la mort de més de 40 alcaldes, dos diputats i l’ex president Lluís Companys a mans de la dictadura franquista.

el monument franquista del riu

S.C.

En la compareixença davant els mitjans, Antoni Bou també ha aprofitat per criticar que a Tortosa es mantingui el monument franquista del mig del riu Ebre.

“Si en aquell lloc van penjar un familiar teu, ara no poden venir a dir-te que aquell lloc ara ja no és el lloc on van matar el teu familiar, sinó que només és un lloc on ara s’hi posen flors”, ha exemplificat.

Tot just abans, Josep Rodríguez havia explicat als periodistes que ell es va assabentar del què li havia passat al seu avi quan tenia 13 anys. Tortosa es preparava per rebre el dictador Francisco Franco per inaugurar el monument i Rodríguez veia coses estranyes a casa i el seu entorn. Aleshores li van explicar la veritat sobre la mort de l’avi.

La querella forma part de la causa oberta per la jutge argentina Maria Servini al país llatinoamericà fent ús del principi de la justícia universal.

Rodríguez, que va nàixer 13 anys després de l’afusellament del seu avi a Tarragona, ha declarat durant prop d’una hora al jutjat d’instrucció número 5 de Tortosa.

Ha hagut de respondre a dos preguntes genèriques: com havien ocorregut els fets de la mort del seu avi i com es sent ell per aquells fets.

“He explicat que vaig nàixer en una família marcada, que va haver de començar de zero en una ciutat on no havia oportunitats per als represaliats”, ha explicat.

Josep Rodríguez ha respost també a algunes preguntes que li ha fet la jutgessa del jutjat tortosí, que s’ha sorprès, segons el relat de Rodríguez, pel fet que la família en el seu moment no es va assabentar de l’afusellament de l’alcalde tortosí fins a dos dies després.

“La meva àvia va anar un dia a la presó de Pilats de Tarragona a portar-li a l’avi una cistella amb menjar i allí a la porta li van dir que ja no calia, que a l’avi allò ja no li feria falta”, ha recordat Rodríguez. Diu que això ha sorprès la jutgessa. “M’ha preguntat que com podia ser, això”, ha relatat.

Rodríguez ha estat acompanyat en el dia d’avui per Antoni Bou, president de la sectorial de Memòria i Reparació d’ERC. Bou s’ha felicitat perquè, malgrat els anys passats des de la presentació de la querella, “la causa argentina contra el franquisme segueix molt viva”.

Fins ara han declarat a l’Argentina una mitja dotzena de persones per la querella d’ERC. El proper 25 de setembre està previst que també declari, a Manresa, l’historiador Quim Eloi per l’afusellament de l’ex president Lluís Companys.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?