El Parlament aprova la llei del referèndum en la seva sessió més tensa

No ha estat tan exprés com probablement volien els independentistes, però la llei del referèndum català ha sortit endavant en un sol dia. Això sí, amb bronca, abundants interrupcions i moltes queixes de l'oposició

Finalment, la llei del referèndum s'ha aprovat únicament amb els vots dels independentistes (72) amb l'abstenció d'CSQEP (11) i amb l'oposició sortint de l'hemicicle. Ni Ciutadans, ni Partit Popular (que ha deixat banderes catalanes i espanyoles en els seus escons, retirades per Àngels Martínez de CSQEP) ni PSC han participat en la votació. I així s'ha culminat una llarga jornada marcada per la bronca i les interrupcions.

En definitiva, Junts pel Sí i la CUP han seguit el seu guió d'aprovació exprés de la llei del referèndum, i l'oposició ha batallat perquè es visualitzés el que consideren una barbaritat jurídica. Bona prova de la tensió viscuda han estat les cinc reunions de la Mesa i la quatre de la Junta de Portaveus.

Així, des del Partit Popular, Alejandro Fernández acusava la majoria independentista de violar l'Estatut i la Constitució "i denigrar la democràcia". I, per la seva banda, Marta Rovira, de Junts pel Sí, carregava contra l'oposició per practicar el filibusterisme "i estirar el reglament per tot arreu".

El ple s'ha suspès fins a dues vegades per estudiar les peticions de reconsideració del canvi de l'ordre del dia plantejades per PSC i Ciutadans. El caos ha arribat a tal punt que la presidenta Carme Forcadell s'ha equivocat en fixar el termini que es donava als grups per presentar esmenes. Primer ha parlat d'una hora i ha hagut de rectificar i admetre que eren dos.

L'actuació de Forcadell ha estat molt criticada per l'oposició que li ha arribat a reclamar (ho ha fet Carlos Carrizosa, de Ciutadans) que "deixés d'actuar com la gestoria de Puigdemont" i Miquel Iceta (PSC) ha anunciat que presentaran immediatament un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional per considerar que s'han vulnerat els seus drets com a diputats.

Ja a la tarda arribava la decisió del Consell de Garanties Estatutàries, òrgan consultiu de la Generalitat, que recollia les queixes dels no independentistes i advertia que els grups han de poder sol·licitar un dictamen davant de qualsevol llei. Aquest ha estat el cavall de batalla de la tarda, però Junts per Sí que ho ha ventilat amb l'argument que el Consell "no té competència per dictar resolucions que puguin obligar al ple a realitzar el que considerin"

I després d'una llarga reunió de Mesa, el debat de les esmenes ha començat passades dos quarts de la tarda, amb enfrontaments entre Carme Forcadell i els portaveus de Ciutadans, PP i PSC.

Anna Gabriel, de la CUP, ha advertit que es preparen "per sortir al carrer a guanyar el referèndum" i ha afirmat que "aquesta llei no és un cop d'estat i no vulnera cap dret. Encara que ho repetiu mil vegades, no serà cert"

Lluís Corominas, de Junts pel Sí, s'ha defensat argumentant que "davant l'hostilitat de l'Estat, hem optat per aquest procediment (l’express) que ens ha permès arribar al ple". I ha obtingut una llarga ovació quan ha recordat Muriel Casals ( "la nostra Muriel") i ha cridat els diputats de Junts pel Sí a votar "amb el cap ben alt"

No ha aportat grans novetats el portaveu del PP, Xavier García Albiol, que ha reiterat els seus arguments ja coneguts: "No volem que una elit política segresti el país que hem construït entre tots i no ho permetrem" Sí que ha endurit el to, potser un punt més que en altres ocasions i ha afirmat que "ni Puigdemont ni Junqueras són mereixedors de l'alta dignitat dels seus càrrecs. la seva actitud és la reacció del covard"

Lluís Rabell, de Catalunya Sí Que És Pot, ha anunciat l'abstenció del seu grup però ha estat molt crític amb el que ha passat en aquesta sessió parlamentària: "El que s'ha viscut avui no és filibusterisme. La imposició per part de la majoria d'un procediment antidemocràtic ha estat un cop gravíssim, el més greu des del restabliment de la Generalitat" I també ha carregat contra el referèndum:" dóna l'esquena a la meitat de la societat catalana i és una proposta excloent."

Però en aquest grup la notícia ha estat la divisió interna amb un Albano Dante Fachín, de Podem Catalunya, que ha acabat dient "ens veiem l'1 d'octubre"

El socialista Miquel Iceta, que ha defensat la seva proposta de reforma constitucional, ha advertit que "L'empat deixarà una insatisfacció permanent a gairebé la meitat dels catalans. Es posin com es posin, aquest procés no té empara legal i amb ell pretenen, en un sol dia, liquidar una relació de cinc segles”

Molt dura ha estat també la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, de Ciutadans, que immediatament després de la votació ha anunciat una moció de censura. Arrimadas ha acusat els independentistes d'actuar "com una majoria absolutista" i ha qualificat de vergonyós el paper de Carme Forcadell. I respecte a la llei l'ha titllat de despropòsit i nyap jurídic. Intenten vendre al món que això és un referèndum amb garanties? On és el cens, d'on ho han tret?”

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?