El TC bloqueja el referèndum en menys de 24 hores

Els jutges ordenen per unanimitat advertir personalment a tot el Govern i als 947 alcaldes de Catalunya que "el seu deure és impedir la seva celebració" o es poden exigir responsabilitats penals

Imatge exterior de la façana del Tribunal Constitucional / ()

El ple del Tribunal Constitucional ha suspès provisionalment les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya que ordenaven la celebració del referèndum. Els magistrats, per unanimitat, acorden notificar personalment al president Carles Puigdemont, a tot el Govern i els alcaldes de Catalunya perquè impedeixin i paralitzin qualsevol acte preparatori de la consulta, alhora que els adverteix que poden incórrer en responsabilitat penal

Els recursos es presenten contra la Llei del Referèndum, la convocatòria oficial de la consulta de l'1-O, el decret de mesures per organitzar el plebiscit i la resolució de la Cambra catalana per la qual s'ha designat a cinc membres de la Sindicatura Electoral, encarregada del cens, les urnes, etc.

L'admissió a tràmit suposa la suspensió cautelar de la llei de referèndum així com dels decrets relacionats amb la convocatòria que quedaran automàticament anul·lats de forma provisional durant els propers cinc mesos i no podran desenvolupar-se dins de la legalitat.

Els magistrats no han hagut d'entrar a debatre el fons de l'assumpte, perquè el bloqueig d'aquestes normes és automàtic segons recull la Constitució, i només han verificat que el recurs del Govern compleix els requisits formals.

Per tant, cap de les accions que vulgui autoritzar o desenvolupar el Parlament català serà legal si es basa en aquestes normes ara suspeses.

Però l'executiu sol·licitava en el seu recurs una acció més concreta i directa del tribunal i els jutges han ordenat que s'adverteixi per carta a tots els alts càrrecs de la Generalitat relacionats amb l'organització de la consulta i als 947 alcaldes de Catalunya que la llei aquesta anul·lada amb la menció expressa i el recordatori que han d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa tendent a l'organització del referèndum.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?