Un de cada 5 vehicles no podrà circular per Barcelona els dies de contaminació

Un estudi del RACC, l'Ajuntament i l'AMB quantifica els vehicles altament contaminants que es mouen ara mateix en l'àrea situada entre les rondes

Un de cada cinc vehicles que circulen ara mateix per Barcelona (i pel territori d'altres municipis que queda entre les dues rondes) són altament contaminants, segons dades d'un estudi del RACC i l'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana. Aquests cotxes, camions, motos i furgonetes no podran circular els dies en els que es decreti un episodi de contaminació i ho tindran prohibit de forma permanent a partir del 2020.

L'estudi ha analitzat les característiques dels vehicles que estan circulant ara mateix per l'àrea metropolitana. I ha detectat que en aquest nucli central, entre les rondes, el 20% de vehicles no té assignada cap targeta ambiental de la DGT perquè contaminen massa. Fora d'aquesta zona, en les vies ràpides de l'àrea metropolitana, la proporció encara és més elevada. Es parla d'un 25 per cent de vehicles altament contaminants.

Si ho mirem per tipologia de vehicles, les furgonetes són les que tenen una proporció més elevada de vehicles sense targeta ambiental.

L'estudi també ha quantificat l'antiguitat del parc automobilístic que està circulant per l'àrea metropolitana. En àmbit urbà és de 7,9 anys de mitjana, una edat que puja fins als 8,4 si mirem el que passa a les vies ràpides.

L'anàlisi també ha confirmat que a les carreteres i carrers de l'àrea metropolitana circulen bàsicament vehicles dièsel (7 de cada 10) tot i que des del mes de juliol s'estan comprant més vehicles de gasolina que de gasoil. Els vehicles elèctrics són ara mateix "testimonials".

El director tècnic de la Fundació RACC, Lluis Puerto, ha lamentat que les administracions hagin establert les restriccions abans de tenir una fotografia real dels vehicles que estan circulant ara mateix per l'àrea metropolitana. A més, Puerto ha explicat que la majoria dels vehicles antics i més contaminants pertanyen a famílies amb rendes baixes. I per això proposa algunes excepcions a les prohibicions. Per exemple, que els vehicles amb 3 ocupats o més puguin seguir circulant pel nucli central de l'àrea de Barcelona encara que siguin altament contaminants.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?