Últimas noticias Hemeroteca

Adam Tomàs: "Responc a la voluntat d'Amposta i de Catalunya"

L'alcalde d'Amposta, que s'ha acollit al dret a no declarar, és el primer batlle ebrenc a comparèixer davant la Fiscalia per haver donat suport a l'organització del referèndum

L'alcalde d'Amposta,Adam Tomàs, abans d'entrar al Palau de Justícia de Tarragona adreçant unes paraules a la gent que l'ha acompanyat. /

L’alcalde d’Amposta, el republicà Adam Tomàs, ha estat el primer alcalde de les Terres de l’Ebre a comparèixer davant la Fiscalia de Tarragona pel suport municipal al referèndum. I com els altres batlles del camp de Tarragona que l’havien precedit en el tràmit, Tomàs s’ha acollit al seu dret a no declarar.

Tomàs ha estat menys de mitja hora dintre del Palau de Justícia de Tarragona i, en sortir, ha explicat que se li imputen els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

Els veïns d'Amposta que s'han desplaçat a Tarragona duien garbes d'arròs a les mans. / Sonia Castelló

Tomàs, qui ha tingut paraules de reconeixement pel bon tracte rebut per part del fiscal, ha explicat que no ha declarat “perquè els alcaldes no hem fet res dolent”.

Responc a la voluntat d’Amposta i de Catalunya, i ja som 796 els alcaldes que estem donant el suport al referèndum”, ha dit.

Desenes de persones s'han concentrat durant tot el matí davant el Palau de Justícia de Tarragona. / Sonia Castelló

I ha afegit que ha comparegut voluntàriament per no donar-li a l’Estat espanyol la imatge d’un alcalde català dut detingut davant el jutge pels Mossos d’Esquadra.

A preguntes dels periodistes, l’alcalde d’Amposta ha valorat la situació generada i el que es pot esdevenir en els propers dies. Tomàs està segur que l’1 d’octubre es podrà votar, però s’ha mostrat preocupat per la pèrdua de garanties democràtiques.

La situació de normalitat cada vegada és menor i la situació d’excepcionalitat que patim farà que si acabem votant, que és el que volem i en el que continuarem treballant, ningú ens pugui recriminar que aquest procés no té garanties”, ha valorat.

L’alcalde d’Amposta no ha estat sol en la seua compareixença als jutjats ampostins. Més de 200 persones s’han desplaçat des de la capital del Montsià cap a Tarragona en cinc autobusos per donar-li suport. S’han concentrat a les portes del jutjat amb una pancarta on es podia llegar “Amposta amb el seu alcalde”.

Més de 200 veïns d'Amposta s'han desplaçat en autocar fins a Tarragona. / Sonia Castelló

Havia indignació per la postura i accions del Govern espanyol i les mesures que s’estan prenent en el conflicte català. Fins i tot havia qui havia demanat festa a la feina per poder estar a Tarragona.

La gent lluïa també cartells de més petit format amb l’afirmació “Alcalde, estem amb tu. Amposta votarà”. I a les mans de la gent, garbes d’arròs del Delta, per remarcar la identitat ebrenca i, segons alguns feien notar, per fer una referencia a Els segadors, l’himne nacional de Catalunya. L’alcalde d’Amposta fins i tot ha entrat al jutjat portant a la mà unes garbes que li havien donat unes veïnes.

Dilluns, més alcaldes

S.C.

El proper dilluns 25 de setembre serà el torn de més alcaldes ebrencs. Estan citats a declarar a Fiscalia l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler (PEDecat), i el de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós (ERC).

També està citat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (PDECat). En el seu cas, com que és aforat per la seua condició de diputat al Congrés espanyol, ha estat citat al Tribunal Suprem.

I a banda de ciutadans desplaçats des de la capital del Montsià, també havia concentrats a la plaça altres ciutadans que havien arribat anteriorment per donar suport als anteriors alcaldes que havien entrat al jutjat: l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; i el de Torredembarra, Eduard Rovira.

Rovira s’ha quedat davant el palau de justícia tarragoní donant suport a l’alcalde d’Amposta. Afirmava que “no és un suport a la persona sinó al procés. Tots estem embarcats en això. Estem representant tot el país i la voluntat de la gent de fer un pas endavant fins arribar a la independència”.

Entre els concentrats també havia nombrosos càrrecs electes d’ERC a les Terres de l’Ebre. Entre ells, alcaldes, regidors, el senador Miquel Aubà o l’ex consellera d’Ensenyament Marta Cid.

“És una successió de despropòsits quan citen a declarar alcaldes, resulta que entren a diferents dependències de la Generalitat i detenen a alts càrrecs”, denunciava l’alcalde d’Alcanar i president de la Federació de l’Ebre d’ERC.

“És incomprensible que partits que es diuen constitucionalistes obvien l’article primer de la Constitució, que afirma que Espanya és un país democràtic”, afegia.

Montserrat deia que “tot i el disgust per la situació”, se sentia “content” per tota la gent que s’havia desplaçat a Tarragona per donar suport als alcaldes.

Mentrestant, el senador republicà Miquel Aubà criticava les actuacions “fora de tota norma” de l’Estat espanyol i valorava que “aquestes són les darreres cuetades que li queden a l’Estat”. I alertava que “aquest no és l’últim embat d’aquesta gent”.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?