Últimas noticias Hemeroteca

Milers de persones marxen a l'Ebre en rebuig a la violència policial de diumenge

La manifestació entre Tortosa i Tarragona va ser una de les més multitudinàries viscudes darrerament al territori

La manifestació entre Tortosa i Roquetes, passant per la plaça Corona d'Aragó. /

“Els carrers seran sempre nostres”. Aquesta és una de les consignes que més s’estan escoltant aquests dies en les mobilitzacions ciutadanes en protesta per la postura del Govern espanyol envers el referèndum de l’1 d’octubre i, ara, per les càrregues policials desplegades per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional diumenge.

Aquest dilluns, dia de l’Aturada De País convocada per mostrar el rebuig a la violència amb que els cossos de seguretat de l’Estat van entrar a col·legis electorals del referèndum –a l’Ebre es va entrar a Sant Carles de la Ràpita, Roquetes i Móra La Nova-, la ciutadania ebrenca ha volgut confirmar amb fets que sent els carrers com a seus.

I ho ha fet d’una manera multitudinària i massiva, amb unes concentracions i marxes que han recordat en nombre de participants a les que es van fer en els moments més durs de l’oposició al transvasament de l’Ebre proposat pel Govern popular de José María Aznar.

Un establiment comercial de Tortosa, tancat. / Sonia Castelló

La jornada ha començat amb bona part dels comerços tancats arreu. A Tortosa, la major part dels pocs establiments comercials del centre de la ciutat i el barri de Ferreries que han obert eren bars. I algun supermercat.

Algun comerç mostrava les reixes abaixades, però s’aclaria que a dintre hi havia alguns treballadors per donar resposta a les incidències de darrera hora que poguessin tenir els clients. La resta, reixes abaixades amb cartells als vidres que deixaven clar que es tancava en suport a l’aturada i en rebuig a la violència policial.

La imatge es repetia a moltes altres localitats ebrenques. Fins al punt que el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, afirmava al migdia que, d’acord amb les informacions i impressions que li arribaven d’arreu del territori, ben bé la incidència de l’aturada es podia situar al voltant del 80 per cent.

Així les coses, a Tortosa la plaça de l’Ajuntament es convertia ben aviat en un punt de concentració de veïns i veïnes. Entre els més matiners, els treballadors municipals, que es preparaven per iniciar una marxa cap a la veïna localitat de Roquetes, on diumenge diversos veïns van resultar ferits pels cops dels antiavalots de la Guàrdia Civil.

Narcís Vericat, president del comitè d’empresa dels treballadors de l’Ajuntament tortosí, explicava que calia manifestar-se en contra de l’actuació policial de diumenge, que qualificava de repressiva. “Creien que una cosa és ser del “sí” i una altra del “no”, però no podem permetre que ens atropellin d’aquestes maneres”, deia.

Als treballadors municipals se’ls afegien aviat desenes d’estudiants i alguns veïns. I es començava a marxar a les 11 del matí. A mesura que s’avançava, s’anaven incorporant ciutadans. Fins al punt que en creuar el Pont de l’Estat, ja eren prop d’un miler les persones que acompanyaven la marxa.

A Roquetes hi entraven ja més de mil persones i, un cop arribats a l’alçada de l’església, una delegació de l’Ajuntament de Roquetes rebia la marxa. L’alcalde de Roquetes, el republicà Francesc Gas; i el de Tortosa, Ferran bel, del PDECat, s’abraçaven mentre la gent cridava “Tots som Roquetes”.

Aquest mateix clam es repetia quan la marxa sortida de Tortosa arribava al pavelló esportiu, on diumenge hi havia el col·legi electoral que va ser objecte de la intervenció de la Guàrdia Civil. Centenars de persones i tractors de la Unió de Pagesos rebien els manifestants arribats de la ciutat veïna amb aplaudiments i tocs de clàxon.

Davant l’entrada al pavelló esportiu de Roquetes, l’alcalde Francesc Gas, feia un agraïment per les mostres de solidaritat cap a la gent de Roquetes rebudes des de diumenge. I celebrava el fet d’haver “impedit un major saqueig de les urnes. Perquè només se’n van endur dos, de les sis”, deia de l’actuació policial.

“Els vam fer retrocedir i vam aconseguir continuar amb la festa de la democràcia, que és votar de forma lliure. Van robar 481 vots de la ciutadania, però el 90 per cent de la població va donar suport a la proclamació d’una República Catalana”, exclamava l’alcalde.

I des de Roquetes, camí de nou cap a Tortosa, a la plaça de Gerard Vergés, on hi ha l’edifici de les delegacions del Govern català a les Terres de l’Ebre. La manifestació, que segons la Policia Local de Roquetes ha arribat a aplegar unes 10.000 persones, transcorria en un ambient festiu, amb consignes com “Som gent pacífica”, “Independència” o la molt repetida “Els carrers seran sempre nostres”.

La marxa, per cert, evitava passar per davant la caserna de la Guàrdia Civil de Tortosa, custodiada per un ample dispositiu de seguretat dels Mossos d’Esquadra. S’ha volgut així evitar enfrontaments i situacions de tensió.

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, destacava en acabar la protesta que s’està donant una resposta “contundent i ferma, cívica i pacífica” a la postura del Govern espanyol.

L’alcalde tenia paraules dures per al Govern de Rajoy, sobretot per les afirmacions fetes en les darreres hores sobre el referèndum. “Estan provocant amb declaracions fastigoses”, deixava anar. “Hem de resistir a les provocacions perquè això és vèncer”, afegia.

En la concentració final a la plaça Gerard Vergés es feia una crida a la participació en les concentracions de la tarda a les capitals de comarca. Un grup d’estudiants mostrava les mans emblanquinades i les boques tapades amb esparadraps. I dos nois aconseguien aixecar encesos aplaudiments en entrar a la plaça exhibint una urna.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?