Últimas noticias Hemeroteca

"Catalunya s'ha paralitzat contra la violència"

La Mesa per la Democràcia, convocant de "l'aturada de país" afirma que "mereixien una resposta contundent i per això hem parat el país i exigim la immediata retirada dels cossos policials estatals"

Un moment de la manifestació de la plaça Universitat de Barcelona / ()

La Mesa per la Democràcia, que agrupa entitats, partits i sindicats, ha afirmat que Catalunya ha quedat "paralitzada" amb la aturada general en protesta per "la violència exercida pels cossos de seguretat de l'Estat".

En un multitudinari acte realitzat aquesta tarda a la plaça Universitat de Barcelona, convocat per la Taula per la Democràcia, s'ha donat lectura a un manifest segons el que la vaga general ha aconseguit "paralitzar el país".

Aquesta "paralització", concreta el manifest, ha abraçat des de les escoles, al transport, la indústria o els pagesos per defensar les "llibertats democràtiques" a Catalunya i condemnar la violència exercida per les forces de seguretat de l'Estat per intentar impedir el referèndum.

Les actuacions policials per intentar frenar la votació, han denunciat les entitats en el seu manifest, "són absolutament inadmissibles i una vulneració de drets civils i polítics i de la convivència a Catalunya, amb 900 persones ferides".

"Mereixien una resposta contundent i per això hem parat el país i exigim la immediata retirada dels cossos policials estatals", segons el text que ha llegit l'actor Àlex Casanovas, davant el que el públic ha respost amb crits de "fora les forces d'ocupació".

La Mesa per la Democràcia condemna la "vulneració dels drets" per part del Govern i defensa que el conjunt de la ciutadania "amb la seva pluralitat i diversitat" reclama un "marc democràtic que tingui com principi el diàleg i no la força, la política i no l'autoritarisme, el respecte i no la intolerància".

"Cridem a totes les forces polítiques i socials de l'Estat i d'Europa perquè facin tot allò que calgui per defensar els drets fonamentals i la ciutadania a Catalunya", reclama el manifest, que anima a "sortir al carrer" de forma pacífica per advertir de que no es tolerarà "cap agressió més".

"Som gent de pau, som un sol poble", conclou el manifest, llegit davant milers de persones que s'han concentrat, també, al llarg de la Gran Via de les Corts Catalanes, i que han corejat consignes i cançons que sonaven pel sistema de megafonia.

A més de nombroses estelades, en la multitudinària marxa s'han pogut veure cartells amb lemes com "Som els fills dels quals no vau poder matar", "RIP democràcia espanyola", "Entre la pedra i el paper sempre guanya el paper" o "UE, no pots ignorar això".

Els assistents han rebut al vicepresident català, Oriol Junqueras, amb ovacions i crits d'"independència".

Han presenciat la concentració a primera files els líders de les principals formacions que integren la Taula: Òmnium Cultural (Jordi Cuixart), ANC (Jordi Sànchez), ERC (Oriol Junqueras), diversos consellers del PDeCAT, els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, i per part dels 'comuns', l'alcaldessa Ada Colau i Xavier Domènech.

No estava present la CUP, en canvi, que ha preferit secundar una altra de les manifestacions que es realitzen avui a Barcelona, i l'entitat Universitats per la República -que agrupa professors i estudiants universitaris- ha salutació als presents, però a continuació ha anunciat que se n'anaven a acampar a l'espai comprès entre la Gran Via i la Rambla Catalunya.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?