Últimas noticias Hemeroteca

El riu Ebre tanca l'any hidrològic amb el tercer pitjor registre del mil·lenni

L'any s'ha tancat amb 5.147 hectòmetres cúbics d’aigua en un context de sequera i de preocupació per part de la PDE per les negociacions del nou Pacte Nacional de l'Aigua

Un detall de l'estació d'aforaments del riu Ebre al seu pas per la ciutat de Tortosa. /

L’any hidrològic 2016-2017 s’ha tancat a la conca de l’Ebre amb un registre de 5.147 hectòmetres cúbics d’aigua, segons les dades provisionals aportades per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

És la tercera pitjor dada de les que es tenen registrades des de l’any 2000-2001. Està només per sota dels 3.905 hectòmetres cúbics de l’any hidrològic 2011-12 i els 4.121 de l’any 2001-02.

El cabal mitjà de l’Ebre al seu pas per Tortosa ha estat de 163 metres cúbics per segon. El cabal màxim es va assolir el mes de març, amb 328 metres cúbics per segon. I el mínim, al juny, amb 96 metres cúbics.

Són dades molt baixes, però que legalment compleixen amb el cabal mínim ecològic que marca el pla hidrològic de conca. Aquesta situació preocupa la Plataforma en Defensa de l’Ebre, perquè tot i el compliment del pla de conca, l’aigua que arriba al Delta no és suficient.

Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma, lamenta que “tot i que la Confederació diu que és el pitjor any des de fa determinat temps i que hi ha situació de sequera, s’està complint la legalitat. I aquí està la nostra preocupació, perquè tot i ser un any dolent, hi ha excedents”.

Per això recorda que el moviment antitransvasista està intentant “que es revisi l’actual pla hidrològic, que intervingui la Comissió Europea perquè hagi una intervenció també política, més enllà de la jurídica”.

I tot plegat, mentre a la resta de l’Estat espanyol avança la negociació per a un nou Pacte Nacional de l’Aigua, amb una pressió molt forta des del llevant espanyol perquè contempli nous transvasaments.

Des de la Plataforma també es veu amb preocupació com, davant la complexa situació política que s’està vivint, des de Catalunya no s’hi estigui mostrant oposició política. “Tenim la sensació que degut al debat, lícit, que hi ha en aquests moments a Catalunya no hi ha presència de les nostres institucions en aquest debat”, adverteix Tomàs.

“Per això ens trobem venuts i molt preocupats per la possibilitat que el nou Pacte Nacional de l’Aigua comporti transvasaments de l’Ebre a través de canals de regadius cap al sud i cap al nord”, argumenta el portaveu de la PDE.

Tomàs insisteix que aquesta situació de debilitat del Govern català es veu agreujada per la incoherència que suposa defensar la necessitat d’uns cabals més elevats per al Delta quan segueixen tirant endavant el canal Segarra-Garrigues i el Xerta-Sénia, per als quals la plataforma sosté que no hi ha prou regants i que acabaran sent emprats per transvasar aigua cap a Barcelona, l’un; i cap al sud, l’altre.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?