Els arxius s'organitzen per conservar el material gràfic i audiovisual de les mobilitzacions pel referèndum

S'han començat a fer crides publiques perquè qui tingui material gràfic i audiovisual en cedeixi una còpia a l’arxiu comarcal que tingui més a prop

Molts particulars van gravar amb els seus telèfons mòbils les càrregues policials de diumenge. A la imatge, la retirada de la Guàrdia Civil a Roquetes. /

Els arxius catalans es comencen a organitzar per preservar la memòria del moviment social i polític generat en els darrers dies al voltant de l’organització del referèndum de l’1 d’octubre i les protestes ciutadanes per l’actuació dels cossos de seguretat als col·legis electorals.

Per això han començat a fer crides publiques perquè qui tingui material gràfic i audiovisual en cedeixi una còpia a l’arxiu comarcal que tingui més a prop.

L’Associació d’Arxivers de Catalunya ja ha començat a facilitar a través de les xarxes socials, les dades de contacte als arxius comarcals catalans. Inclús ha arribat a proposar fins a mitja dotzena d’eines perquè els particulars i associacions puguin conservar de forma segura aquest documents.

Això, després que en les darreres hores hagi crescut la preocupació perquè les imatges i vídeos de les càrregues policials puguin acabar sent esborrats de les xarxes socials. Per la seua banda, la subdirecció general d’Arxius de la Generalitat també està treballant en un protocol perquè els arxius rebin i tractin tota aquesta informació.

Albert Curto, director de l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre, apunta que en aquest cas, cal actuar amb rapidesa per preservar aquest episodi de la memòria col·lectiva.

“Conscients que en aquests darrers dies i en els que vindran hi ha tot un allau d’informació, molta de la qual pot ser efímera o que pot tenir problemes de perdurabilitat si no es guarda; ha hagut una consciència col·lectiva i ara unes directius de la subdirecció General d’Arxius perquè cadascú, en el seu territori de competència intenti en la mesura del possible preservar aquesta documentació”, raona Curto.

En el cas de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre ja es té certa experiència en la conservació de documents i material gràfic d’un moviment social recent. L’any 2012 la Plataforma en Defensa de l’Ebre va cedir a l’arxiu la documentació en paper i fotogràfica del moviment antitransvasista ebrenc.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?