Últimas noticias Hemeroteca

La generació de residus creix un 1% el 2016

El 2016 cada habitant de les comarques de Girona va generar 1'7 quilos de residus al dia. És una mica més que l'any anterior i s'explica perquè en comarques turístiques com l'Alt i el Baix Empordà la generació de residus es dispara. La Generalitat admet que, tot i que hem avançat, estem encallats i per això prepara una nova llei per generar menys residus, que els envasos siguin reciclables i per separar millor.

Josep Maria Tost en la roda de premsa d'aquest matí. /

Les comarques de costa produeixen més residus que les d'interior (Alt Empordà 2’19 Kg/hab i dia, Baix Empordà 2’15 i Selva 1’77) i també els separen pitjor.

Amb fluctuacions, però és una foto que gairebé s'ha convertit fixa. Per això i perquè a aquest ritme difícilment complirem amb els objectius que fixa Europa, a finals d'any la Generalitat començarà a gestar una nova llei de residus que fomentarà la recollida porta a porta, penalitzarà encara més a aquells ajuntaments que més residus portin al dipòsi (el 2018 ja passa de 30€/T a 35’6€/T) i que també obligarà les empreses a revisar els sistemes de producció i envasat.

Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) diu que hem de sortir tots plegats de la “comoditat”. S’ha avançat molt, reconeix, però cal un canvi en la manera de produir, de comprar i de gestionar els residus.

Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya / Hem de sortir de la comoditat amb el tema dels residus

Ara mateix, el percentatge de recollida selectiva neta de les comarques de Girona és del 30'24% quan d'aquí a menys de 3 anys hauria de ser del 50% i el 2030 hauria de fregar el 70%.

Tost diu que els residus haurien de deixar de ser motiu de picabaralla política i que s’ha de deixar de considerar els ciutadans “com a nens” prometent-los congelació de la taxa d’escombraries perquè aquesta factura cada cop puja més.

També ha anunciat que aquest desembre començarà una campanya per millorar la separació del residus orgànics, que és el que fem pitjor.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?