Dormint a terra i sense matalàs a la Fiscalia de Menors de Barcelona

Empitjora la situació dels menors estrangers sense papers que passen dies esperant una plaça de la Generalitat a la Ciutat de la Justícia. La jutge degana de Barcelona amenaça amb tancar l'espai per aquests joves si no es dóna una solució immediata.

Quatre menors, estesos a terra, dormint a la sala d'espera de la fiscalia de menors de Barcelona. /

La situació dels menors estrangers no acompanyats i indocumentats que dormen a les dependències de la fiscalia de la Ciutat de la Justícia empitjora per moments. Després que SER Catalunya destapés que els feien dormir en matalassos als passadissos de la Ciutat de la Justícia, i que el cas hagi arribat a l'ONU, els gestors de l'espai ara han decidit que aquests nanos dormin sense matalàs, a terra, amb una manta.

La jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, va ordenar als Mossos d'Esquadra al 24 d'octubre que "l'estança dels menors a la Fiscalia havia de ser breu i limitada a hores diürnes". I a partir d'aquí, els comandaments dels Mossos, segons fonts de la Ciutat de la Justícia, han demanat als seus agents que els deixin de donar matalassos a la nit. Una situació que ha pogut comprovar aquesta redacció. La matinada del divendres 10 de novembre quatre menors han dormit estirats a terra, a les rajoles, coberts amb una manta. La resta, ho feien als calabossos.

La jutgessa degana ja ha avisat que si la Generalitat no planteja cap canvi "prohibirà que els menors estrangers que no tenen cap ordre de detenció puguin entrar en aquest espai a les nits". És l'amenaça, i l'ultimàtum, que llença a la Generalitat, qui assenyala com a màxima responsable i garant dels drets d'aquests menors. Divendres al migdia Mossos, departament de Justícia, Direcció d'Atenció a la Infància, Fiscalia, Forenses i caps del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'han reunit per parlar-ne. Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya confirmen a aquesta redacció que "no hi ha cap novetat i es prendran les decisions que calguin". La degana ha mantingut el seu posicionament, que té el suport de la sala de govern del poder judicial a Catalunya. La DGAIA no vol aclarir quins plans ha plantejat per aquests menors.

Mohammed, Hamid, Bosselham i Maid

Són els noms dels 4 joves que han passat la nit del divendres dormint a terra. "No hem pogut dormir, feia molt de fred, amb les llums enceses..." ens expliquen en àrab. En Mohamed i el Maid diuen que tenen 17 anys. En Mahid explica que va arribar a Barcelona dimecres. El Mohamed, el Hamid i el Bosselham, dijous. Ells van fugir junts del Moulay Bousselham, una zona rural del Marroc. Van travessar el Mediterrani en pastera fins a Almeria. El viatge va costar 1.000 euros. Alguns el van poder pagar amb l'ajut dels pares. I d'Andalusia en autobús, fins a Barcelona. De fet, l'única paraula que saben dir en castellà és "centro". El que busquen a Catalunya, a part de feina, i estudis.

El Maid, en canvi, prefereix un hotel. Té les dents molt malmeses, i cicatrius a la cara. Ell va arribar fins a Cadis, de la mateixa zona, Moulay Bousselham i ha arribat a Barcelona, fent autoestop. Aconseguim parlar amb ells de nit, perquè s'escapen burlant el vigilant de seguretat de la Ciutat de la Justícia abans que els facin dormir. L'endemà al matí encara hi són, amb molts més joves immigrants. Diuen que els han promès plaça per el dia d'avui. El mateix que ens deien ahir al vespre, abans de veure's dormint al terra, entre mantes.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?