Borrassà neteja els nitrats amb un sistema que no deixa residu

Borrassà podrà tornar a beure aigua dels seus pous sense patir pels nitrats. Aquest municipi de l'Alt Empordà acaba d'inaugurar la primera planta de tot Catalunya que destrueix els nitrats aplicant-hi corrent elèctrica. L'ha posat en marxa una empresa amb seu a Torelló.

La màquina neteja els nittrats i no deixa residu. /

L'empresa, Hydrokemós, és l'única que té la patent a tot Europa d'un sistema que, aplicant corrent elèctric a l'aigua contaminada amb nitrats, els destrueix i els transforma en nitrogen gas i oxigen, que s'alliberen sense generar cap residu com per exemple la salmorra.

L'alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, diu que sense estar connectats a la xarxa de distribució i amb els pous tan contaminats, havien de buscar una solució.

Ferran Roquer, alcalde de Borrassà / Netejar l'aigua contaminada amb nitrats

La planta –situada al costat del dipòsit municipal- ja funciona però estarà en fase de proves fins el mes d’abril. Durant aquest temps, l’Institut Català de l’Aigua, l’ICRA, analitzarà els resultats obtinguts.

Quan estigui a ple rendiment podrà tractar 100 metres cúbics al dia, suficient per a una població de 700 habitants.

Les analítiques del poble donaven valors per sobre dels 65 mg/l quan el màxim que aconsella l’Organització Mundial de la Salut és 50. Després de la ‘neteja’ el nivell de nitrats quedarà per sota d’aquest valor.

La seva construcció ha costat 200.000 euros. El 70% l'ha pagat la Unió Europea i la resta el Dipsalut.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?