Últimas noticias Hemeroteca

250 morts l’any per culpa de la contaminació

A Barcelona, des de fa una dècada, moren cada any 250 persones per culpa de la contaminació. I 1.500 acaben ingressades a l'hospital cada any pel mateix motiu. Són dades de l’Agència de Salut Pública

L'Agència de Salut Pública de Barcelona ha creuat els nivells de contaminació que hi ha hagut entre 2006 i 2016 i les dades de mortalitat, ingressos i visites a urgències durant aquell mateix període i ha arribat a aquesta conclusió: els alts nivells de partícules i diòxid de nitrogen que hi ha permanentment a l'aire de Barcelona han provocat, almenys, 250 morts anuals i 1.500 ingressos hospitalaris l’any. I diuen “almenys” perquè només es fixen en dos contaminants concrets, però n'hi ha més.

En concret, l’estudi calcula que la superació dels 40 μg/m3 diaris de diòxid de nitrogen (NO2) que recomana l’OMS com a límit mitjà anual ha provocat durant l’última dècada la mort d’unes 90 persones cada any i de 67 hospitalitzacions per causa cardiovascular. A més a més, la superació dels 10 μg/m3 diaris de partícules en suspensió PM2,5 que també recomana l’OMS com a valor màxim mitjà anual ha causat 162 morts per causa cardiovascular i 1.386 urgències per malaltia respiratòria.

L’Agència de Salut Pública també ha observat què passa els dies que hi ha un episodi de contaminació, és a dir, quan els nivells de pol·lució es disparen i superen els límits establerts per les autoritats europees precisament per motius de salut i la conclusió és igual d'alarmant. Un exemple: durant un episodi per partícules que hi va haver el febrer de 2016 que va durar quatre dies, va augmentar un 40% la mortalitat respecte a una setmana sense episodi.

Aquest estudi que ha presentat avui l’Ajuntament de Barcelona actualitza i amplia les dades que es tenien fins ara que parlaven de 650 morts anuals a Barcelona per la contaminació. Aquella xifra sortia d'una estimació feta amb dades només de 2012. Ara es coneixen les de tota una dècada. És l’estudi més complert que s’ha fet mai sobre com afecta la contaminació.

Són unes xifres que segons la tinenta d’Ecologia, Janet Sanz, han de fer entendre a tothom que la contaminació és un problema de salut pública i que les restriccions de trànsit i la resta de mesures que s’estan desenvolupant, són mesures que tenen com a objectiu única i exclusivament “salvar vides”.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?