Barcelona impulsa una campanya de prevenció contra l'estrés provocat per la política i els atemptats

Experts en Salut Mental han detectat que l'impacte dels atemptats terroristes de l'agost, i la situació política que viu Catalunya està causant quadres d'angoixa, tensió i malestar en la salut mental d'un "gran nombre de persones". Es formaran professionals municipals i s'impulsarà una campanya amb recomanacions bàsiques.

La Taula de Salut Mental de l'Ajuntament de Barcelona, integrada per una vintena d'entitats, impulsa una campanya per prevenir i acompanyar les persones que es puguin veure més afectades per l'acumulació de fets excepcionals a la capital catalana. Amb el rerefons de l'impacte de la crisi, i l'assumpció de l'atemptat terrorista del 17 d'agost, se li suma la convulsa situcació política que viu Catalunya, que ja comença a provocar amb quadres d'angoixa, frustació i incomprensió a "grups importants de la població", encara estan per quantificar.

En primer lloc, tots els grups polítics han signat un manifest que constata el "malestar psicològic" que està afectant a gran part de la ciutadania, i on s'aposta per "vetllar pel benestar emocional". El 17 de desembre l'ajuntament impulsarà una campanya publicitària, amb cartells, però també molta incidència a les xarxes socials, per ajudar a detectar símptomes i alguns consells i recomanacions, explica la comissionada de Salut de l'Ajuntament Gemma Tarafa. "Hem de reconèixer el que està passant, parlar el que està vivint la gent amb aquest continu, i saber-nos cuidar".

Des de l'ajuntament també estan formant professionals que treballen directament a la ciutadania, com són professionals de la salut, serveis socials, mestres o treballadors de casals i centres cívics per detectar casos de risc. D'aquí, si es veu que algú necessita un acompanyament específic, se'l derivarà a un grup d'atenció psicosocial, integrat per una vintena de persones, per parlar del seu malestar emocional. Seran grups homogenis, que es reuniran en equipaments municipals. De fet, el primer grup d'abordatge s'iniciarà a finals de desembre entre veïns i comerciants de la Rambla, la zona zero de l'atemptat.

Casos d'insomni, angoixa i por

"Hem anat veient un increment de malestar emocional d'una part important de la ciutadania que viu amb ansietat, tristesa, preocupació el que va succeïnt, però també de formes més puyents: en forma de por, ràbia i impotència" explica Lluís Lalucat, president de BCN Salut Mental. Segons ell, alguns dels símptomes que està experimentant la població també són físics, com la incapacitat per conciliar la son, canvis d'habits alimentaris i de conducta: "es troben més irritables, hi ha tendència a la confrontació amb persones del seu entorn i poden arribar a l'aïllament davant del que es va produïnt. En alguns casos, hi ha persones que han deixat de tenir contacte o fer activitats amb aquells que veuen el procés des d'una ideologia diferent".

El Nadal ho pot agreujar, però els experts confien en que les famílies, acostumades a superar situacions traumàtiques "sàpiguen superar aquests malentesos" apunta Jordi Garcia, membre del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya. Dels atesos, hi ha dos perfils: persones que ja presenten un transtorn mental, i que té menys eines per afrontar aquesta situació, però també s'estan detectant afectacions entre persones que no presenten cap tipus de malaltia mental però que en molts casos no saben gestionar ni entendre aquest patiment, frustació o malestar emocional.

Moderar el twitter, i fer més esport

Entre alguns dels consells que recomanen els experts és mantenir els hàbits saludables, i ser especialment corosos amb el consum d'informatius. "Amb veure dos telenotícies n'hi ha prou, i hem d'aprofitar moments per desconnectar el mòbil, especialment a la nit", explica Garcia, psicòleg expert en emergències. "És important parlar del que sentim" apunta Lalucat, especialment "empatitzant" amb aquells que no pensen com un mateix i entendre perquè tenen una opinió diferent. De fet, per superar l'aïllament proposa fer més esport i activitats d'oci i no alterar les hores dels àpats.

Pels casos més greus, que requereixin d'ajuda mèdica, es sol fer un plantejament de la situació, pensant futuribles i com pot evolucionar la situació. "Ara és més complicat, perquè l'escenari polític és incert", diuen els experts, però després de les eleccions esperen poder tenir més elements per calmar els ànims.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?