Sociedad

Paco Boluña, els inicis d'un fotògraf

La col·lecció de llibres "Finestres al passat", d'Onada Edicions i l'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre, recupera amb "Paco Boluña, el món fugisser" les primeres fotografies del fotògraf de Roquetes

Una de les fotografies de Boluña inclosa al llibre. Es va fer a Tortosa a principis dels anys 50. / Paco Boluña

Tortosa

L’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre i Onada Edicions han dedicat el nou número de la col·lecció d’àlbums fotogràfics “Finestres al passat” al fotògraf de Roquetes Paco Boluña. Sota el títol de “Paco Boluña, el món fugisser”, s’ha editat un llibre on es recullen 40 fotografies en blanc i negre dels inicis d’aquest fotògraf, tota una institució a les ciutats de Tortosa i Roquetes i que va començar a endinsar-se en el món de la fotografia des de molt jove i de forma totalment autodidacta.

La portada de "Paco Boluña, el món fugisser". / Cedida

En la col·lecció de “Finestres al Passat” les fotografies de Boluña prenen el relleu de les de Gerard Vergés, Joan Sorlí, José Daufí i les que va fer l’enginyer Pista Hitz de la construcció de la via del Carrilet.

Aquesta és la primera vegada que els tècnics de l’Arxiu Històric del Baix Ebre han pogut preparar el llibre amb l’ajuda de l’autor de les imatges. En el cas de Boluña, s’ha hagut de triar les imatges d’entre un fons particular de diversos milers de fotografies.

Paco Boluña i Albert Curto, director de l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre, han passat pels estudis de Ràdio Ebre-Cadena SER per explicar la gènesi del llibre i reflexionar sobre el valor de la fotografia i els canvis que aquest ofici ha experimentat en els darrers temps.

Entrevista al fotògraf Paco Boluña (16/01/2018)

21:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1516123693_365783/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

En l’entrevista, Boluña recordava com “el problema d’abans era que abans de fer una foto t’ho havies de pensar molt per l’aspecte tècnic i l’econòmic. Ara amb els mòbils pots disparar quan vols i esborrar i tornar a començar. Abans s’havia de preparar la màquina, mirar la llum.... en una sortida d’un matí igual només disparaves 5 o 6 fotografies”.

El llibre “Paco Boluña, el món fugisser” mostra algunes imatges de la primera època del fotògraf: Hi ha escenes de la vida quotidiana de la Roquetes de finals de la dècada dels 40 i dels 50. Es pot veure la botiga de queviures que la mare de Boluña tenia a la ciutat, imatges de les festes populars i religioses o altres imatges d’oficis ja desapareguts, com el de la barquillera o el de l’aiguader.

A l'esquerra i al centre, Paco Boluña i Albert Curto durant l'entrevista als estudis de Ràdio Ebre-Cadena SER. / Ràdio Ebre

Precisament aquesta voluntat de retratar allò efímer, allò a punt de desaparèixer és el que va inspirar a Albert Curto i la tècnica de l’Arxiu Laura Tienda a posar-li al llibre el títol de “El món fugisser”.

“La dècada dels 50 és una dècada de transició en que havia tot un món que estava desapareixent: el de la postguerra i les costums més antigues; i un altre que va apareixent. I Boluña va saber veure aquells elements que en el seu moment ja es veia que durarien poc i els va documentar”, explica Curto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00