Sociedad

S'estanca la construcció

La construcció ha frenat la seva recuperació. El nombre d'habitatges d'obra nova i rehabilitacions acabades el 2017 va augmentar quasi un 9% però és un increment molt menor que el dels dos exercicis anteriors i molt similar al que els arquitrectes i aparelladors preveuen per 2018. El seu president diu que el volum actual s'hauria de multiplicar per dos perquè no hi torni a haver una escalada de preus com la del boom immobiliari però la incertesa laboral ho frena.

Un edifici en construcció a l'Avinguda Jaume I de Girona. Imatge d'arxiu. / Imatge: ACN

Girona

Entre obres noves acabades i rehabilitacions, el 2017 es van entregar 1.846 projectes, amb prou feines un 9% més que l'any anterior quan, després de tocar fons el 2014, els últims dos anys s’havia crescut a un ritme pròxim al 30%.

I segons les previsions que fa el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació, el 2018 tampoc s'arribarà als 2.000 projectes tot i que els projectes d'obra nova i les rehabilitacions contractades de l’últim any -i per tant, moltes encara no executades- han anat a més.

El president dels aparelladors, Miquel Vendrell, diu que per evitar que s'acabi l'estoc i pugin els preus, la feina s'hauria de multiplicar per dos però el moment actual està marcat per la incertesa laboral i la prevenció dels bancs.

Miquel Vendrell, Col·legi d'Aparelladors

00:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000152883/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El que tira més és la rehabilitació. Per segon any consecutiu supera l'obra nova. Segons Vendrell, això passa perquè és un tipus d'obra que, majoritàriament, es pot afrontar sense recórrer al crèdit.

On també es nota la desacceleració és en els projectes encarregats per estrangers, bàsicament a les comarques de costa.

El 2017 van representar el 9% i el nombre total va anar a la baixa. Malgrat la crisi, els russos continuen sent el principal client, juntament amb francesos i alemanys.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00