Sociedad

Zoido explica que la factura policial de l'1-O va ser de 87 milions

El ministre de l'Interior parla de 'desobediència clamorosa' i de 'absoluta passivitat' dels Mossos d'Esquadra l'1-O

Zoido explica que la factura policial de l'1-O va ser de 87 milions

Zoido explica que la factura policial de l'1-O va ser de 87 milions

Barcelona

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha revelat al Senat que el "atac deslleial" a la Constitució i a l'Estatut del Govern Carles Puigdemont, "amb una desobediència clamorosa" i amb "absoluta passivitat" dels Mossos d'Esquadra el 1-O, va generar un cost aproximat de 87 milions d'euros pel desplaçament a Catalunya d'un contingent de 4.500 policies i guàrdies civils i, en tres dies, de fins a 6.000 efectius de reforç.

Segons ha revelat Zoido a la Comissió d'Interior la presència d'aquests efectius desplaçats a Catalunya en el marc de l'Operació Copèrnic, desplegada entre setembre i desembre, ha suposat un cost aproximat de 87 milions d'euros entre despeses d'allotjament, manutenció, desplaçaments, dietes i productivitats. A aquesta xifra el ministre ha sumat els 1.000 milions pel "impacte de la desacceleració" econòmica a Catalunya.

"A Catalunya s'han desplaçat nombrosos efectius de Guàrdia Civil i Policia Nacional comissionats en aquesta comunitat autònoma. La xifra no és exacta", ha assegurat Zoido, "perquè no tots han estat sempre i al mateix temps, però el dispositiu més estable estava format per unes 4.500 persones ". Segons Interior, durant tres dies, el 30 de setembre, 1 d'octubre i 2 d'octubre, el desplegament va ser 6.000 efectius.

Zoido ha qualificat de "molt important" la xifra de 87 milions en despeses directes per l'1-O, "un altre alt cost", ha dit, "que hem de pagar entre tots els espanyols a causa de la irresponsabilitat i obstinació del Govern independentista de Catalunya ". "Un cost que hem de sumar als mil milions d'euros en què el Ministeri d'Economia xifra l'impacte de la desacceleració de quatre o cinc dècimes del creixement del PIB català o al descens del 35% en les reserves hoteleres", ha assenyalat.

A més, ha justificat el dispositiu sense precedents per la necessitat de donar compliment als mandats judicials, que incloïa als Mossos d'Esquadra, l'actuació ha estat qüestionada pel ministre i que es va mantenir fins i tot després del referèndum de l'1-O, quan es van desencadenar "episodis d'assetjament" contra policies i els seus familiars.

Zoido ha llançat un missatge final als senadors: "Aquest Govern està disposat a seguir adoptant, per descomptat amb el suport de tots aquells grups que comparteixin la nostra profunda preocupació, totes les mesures previstes en la Constitució que siguin necessàries per mantenir la legalitat i la normalitat democràtica i institucional a Catalunya. i perquè tots els catalans, pensin com pensin, tinguin garantida la seva seguretat, els seus drets i les seves llibertats ".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00