Sociedad

Acord històric per millorar la integració del Port de Barcelona a la ciutat

L'Ajuntament i l'Autoritat Portuària han pactat traslladar totes les terminals de creuers al Moll Adossat i alliberar així espai per als ciutadans

Ajuntament de Barcelona

Barcelona

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Port, Sixte Cambra, han tancat un gran acord per integrar millor l'àmbit portuari a la ciutat. La gestió de l'anomenat territori "Port-Ciutat", l'espai on la gran infraestructura toca als barris, sempre ha generat friccions entre els governs municipals i els responsables portuaris. En el cas de Barcelona en Comú, l'impacte dels creuers ha estat una d'aquestes qüestions i també la lluita per incrementar l'espai que està obert als ciutadans.

Els acords que s'han presentat avui abasten diferents aspectes. Un dels més importants és que totes les terminals de creuers i una de ferris es traslladaran al Moll Adossat. L'objectiu és alliberar l'espai que ocupen ara al voltant del World Trade Center (WTC) i Drassanes i obrir-lo als ciutadans. Es podran eliminar, per exemple, les tanques que hi ha ara entre el Portal de la Pau i el WTC. El trasllat de les terminals començarà l'any 2022 i s'anirà fent de forma progressiva.

Amb la reordenació pactada, hi haurà 7 punts d'atracament de creuers, dos menys que ara. Però això no vol dir que es redueixi el nombre de creueristes que arriben a la ciutat perquè dependrà de la dimensió dels vaixells. En relació als creuers, s'ha acordat encarregar un estudi sobre l'impacte de la contaminació en els barris més propers al port. I també es vol fer un estudi sobre la mobilitat dels 2,6 milions de creueristes que cada any passen pel port.

Més espai ciutadà a la Nova Bocana

El Port i l’Ajuntament han acordat incrementar l’espai públic de la Nova Bocana en 14.000 metres quadrats. Es concentren bàsicament al voltant de la futura Marina Vela perquè es generaran dos trams de passeig Públic que tenen una extensió equivalent a la de la Rambla.

Al final de la Bocana hi haurà un edifici en forma de pòrtic que funcionarà com un mirador obert a tots els ciutadans.

Sobre els nous edificis, cap d’ells podrà tenir un ús exclusiu i el màxim de superfície que es podrà destinar a us comercial serà el 20 per cent.

Millores al Moll de la Fusta

El port col·laborarà amb l’Ajuntament per impulsar la reforma del Moll de la Fusta. La idea és que sigui més fàcil arribar-hi des del Passeig de Colom i que es converteixi en el jardí dels barris més propers.

De moment, en les properes setmanes, el Port cedirà els drets d’us de superfície a l’Institut Barcelona Esports perquè pugui instal·lar pistes esportives.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que l’objectiu d’aquests acords és “que aquest espai sigui un espai més endreçat, més obert i més ciutadà”. També Sixte Cambra, President del Port, s’ha mostrat satisfet pels pactes. Diu que l’àmbit portuari és una part important de la ciutat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00