Sociedad

La Model ja és dels veïns

La presó ha obert les portes als ciutadans esperant la seva transformació en equipaments per al barri

La Model ja és dels veïns

La Model ja és dels veïns

Barcelona

Després de molts anys de lluita veïnal, els barcelonins poden veure què hi ha darrere els murs que durant més de 100 anys han format part del barri de l'Esquerra de l'Eixample. Tant les associacions que han treballat perquè el tancament de la Model fos possible com els representants polítics asseguren que és positiu pel barri que la presó estigui oberta a tothom.

Ada Colau ha remarcat que aquest nou espai ha de ser un lloc perquè la gent recordi el patiment que s'hi va viure. Diu l’alcaldessa que “entitats veïnals i de memòria històrica reivindicaven que es recuperem aquest espai per fer memòria, perquè no oblidem mai el que ha passat aquí i perquè seguim lluitant perquè no hi hagi impunitat"

Els primers veïns han visitat la Model han pogut entrar al panòptic, l'espai central de la presó, al pati interior, on tantes hores van passar milers d'interns, al locutori i també a algunes cel·les de dos dels sis antics mòduls. Tots ells, com en Jordi Espinosa, han quedat molt impactats per les males condicions de les instal·lacions. "Te pinta d'haver allotjat animals i no persones", diu el Jordi, "a banda de les connotacions polítiques d'aquesta presó". I conclou: "és una impressió forta".

Ara, la presó, que ocupa dues illes de l'Eixample, serà un espai que es podrà visitar els divendres a la tarda i els dissabtes durant tot el dia. El consistori té previst fer a la Model equipaments per a la gent gran i els nens del barri, espai verds, i fins i tot habitatge social.

Colau ha explicat que tot això es posarà en marxa a través d'un procés participatiu, però molts dels veïns demanen celeritat. La Teresa, per exemple, diu que "ens pensàvem que la cosa seria molt més ràpida".

L'esquerra de l'Eixample és una zona amb pocs equipaments i espais públics per als veïns. Justament per això, les associacions que han lluitat pel tancament de la Model, batallen ara perquè la transformació de l'antiga presó es faci de forma ràpida. La idea de l'Ajuntament és que les obres comencin el 2020.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00