Sociedad
SALUT

Conveni per potenciar la recerca sobre limfomes i leucèmies

SAAS, Crèdit Andorrà i l'hospital Clínic rubriquen un acord que permetrà que les mostres de teixit de pacients andorrans amb aquestes patologies entrin a formar part del programa d'investigació liderat pel director de recerca de l'hospital català

El director general del SAAS, Josep Maria Piqué; la directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, i el director de recerca de l'Hospital Clínic de Barcelona, Elías Campo, durant la presentació del conveni. / M.F. ANA

Andorra la Vella

La Fundació Crèdit Andorrà, el SAAS i la Fundació Clínic han signat un acord perquè Andorra formi part de la recerca en matèria de limfomes i leucèmies.

Les tres entitats han signat un conveni que permetrà que les mostres de teixit de pacients andorrans amb aquestes patologies entrin a formar part del programa d'investigació liderat pel director de recerca de l'Hospital Clínic de Barcelona, el Dr. Elías Campo.

De fet, el 2015 el SAAS ja es va adherir al programa del Grup d'Estudi de Limfomes de Catalunya i Balears (GELCAB) i va començar a remetre mostres al Clínic. Des d'aleshores, ja són 42 els casos de malalts andorrans estudiats. La novetat és que ara aquests costos seran finançats per la Fundació Crèdit Andorrà, i no els hauran de sufragar ni els pacients ni els serveis assistencials.

El Dr. Campo ha destacat que el conveni té com a objectiu incrementar el coneixement, poder obtenir informació útil per a les persones que assisteixen els malalts i personalitzar així els tractaments. Ha assenyalat, a més, que donada l'heterogeneitat i la baixa frequencia d'algunes d'aquestes malalties, són necessàries les col·laboracions entre diferents hospitals.

La doctora Immaculada Ribera, especialista en Anatomia patològica de l'Hospital de Meritxell, ha explicat que a Andorra el 2016 es van diagnosticar 19 casos nous d'aquests tipus de càncer, i el 2017, 18. L'evolució d'aquestes malalties, ha apuntat el dr. Campo, varia molt segons el tipus. L'expert, però, ha volgut llançar un missatge optimista i ha dit que "estem curant globalment el càncer, a més de la meitat dels pacients".


 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00