Sociedad

Tortosa oficialitza el canvi de nom de la plaça Bau pel de plaça 1 d'octubre

Els alcaldes de Móra la Nova, La Ràpita i Roquetes, on van intervenir els antiavalots de la Guàrdia Civil, han participat en l'acte, que ha volgut homenatjar els organitzadors i votants del referèndum

D'esquerra a dreta, els alcaldes de Móra la Nova, La Ràpita, Roquetes i Tortosa, en un moment de l'acte institucional. / Sonia Castelló

Tortosa

L’Ajuntament de Tortosa ha oficialitzat ja el canvi de nom de la plaça Joaquín Bau per la de plaça 1 d’octubre, en record dels fets ocorreguts durant el referèndum. S’oficialitzava aquest dijous, amb un acte breu, amb la presència dels alcaldes dels municipis ebrencs on la Guàrdia Civil va intervenir per endur-se urnes.

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, afirma que amb el nou nom de la plaça es vol homenatjar a totes les persones que van fer possible la votació de l’1 d’octubre i a totes les que van anar a votar.

Tot i reconèixer que no s’ha pogut materialitzar el resultat del referèndum. “No hem pogut implementar els resultats d’aquell referèndum com hauríem volgut. En això l’Estat se n’ha sortit amb la seua; però no vol dir que se’n surti per sempre”, deia.

L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, destacava la implicació ciutadana en aquell dia i el fet que a la localitat es van poder salvar les urnes. “Va ser una decisió encertada. És un dia que ens va reforçar com a poble i ens va pujar l’autoestima. Perquè vam salvar les urnes amb l’astúcia d’amagar-les”, recordava.

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, on la càrrega policial va deixar més de 80 ferits, feia una crida a no oblidar aquells fets. “No ho oblidarem mai i no ho hem d’oblidar mai. Hem de seguir treballant per amb diàleg i il·lusió aconseguir els objectius que ens marquem com a societat”, exposava.

I l’alcalde de Roquetes, Francesc Gas, feia durs retrets al Govern espanyol. Diu que l’1 d’octubre va quedar clar que no hi ha cap voluntat de diàleg. “Quan deien al país Basc que sense violència i sense pistoles tot es podia parlar, era mentirà. Ara ho estem veient a Catalunya. Aquí no ha hagut violència. Hem actuat de forma pacífica i sense violència i segueixen sense acceptar el que pensem els altres. Això demostra que el poder de l’Estat espanyol no ha canviat”, assegurava.

L’acte es feia, però, quan el canvi de les plaques amb el nom de la plaça s’havia fet ja hores abans. No es va poder captar, doncs, el moment que els operaris treien les plaques amb el nom de l’industrial i polític franquista Joaquín Bau i posaven el de plaça 1 d’octubre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00