Sociedad

El plenari tomba els pressupostos de Colau

El debat ha estat ple de retrets entre govern i PSC, però també farcit de crítiques de la resta de grups a l'alcaldessa

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la sessió plenària d'avui que ha rebutjat els pressupostos municipals per 2018 / Quique García EFE

Barcelona

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha ratificat el NO als pressupostos d'Ada Colau, que ara els haurà d'aprovar a través d'una qüestió de confiança. L'abstenció del PdeCat i d'Esquerra no ha estat suficient per aprovar els comptes perquè necessitaven també que els socialistes no votessin el contra.

No hi ha hagut sorpreses i els comptes s'han rebutjat amb els vots contraris Ciutadans, PSC, PP, CUP i el regidor no adscrit. Només els representants del govern han votat a favor.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, assegura que no entén la posició del PSC. Diu que no vol especular, però s'ha preguntat si respon a “raons personals, de subordinació al PSOE o de complexos excessius davant de Ciutadans”.

El president del grup socialista, Jaume Collboni, ha argumentat que la negociació dels pressupostos ha estat en realitat un “paripé” per amagar un canvi d'aliances de Colau. Collboni diu que “ens trobaven davant d'una escenificació d'un canvi d'estratègia, de prioritats, de la senyora Colau i d'un canvi d'aliances”.

El debat ha estat agre. Pisarello li ha demanat a Collboni que cités una sola mesura independentista en el pressupost que rebutja.

Però els retrets no s'ha produït només entre el PSC i Barcelona en Comú. El Pdecat i Esquerra tot i abstenir-se han acusat Colau de ser incapaç d'aconseguir pactes. Sònia Recasens, del PdeCAT, li ha dit a l'alcaldessa que “l'equidistància l'ha portat a l'aïllament més pur i ideològic mai vist” i ha afegit que “Barcelona no pot governar-se així”.

Des d'Esquerra Republicana, Alfred Bosch, ha acusat el govern d'incapacitat d'aconseguir pactes i creu que aprovar els comptes amb una qüestió de confiança és fer-ho per la porta del darrere.

També ciutadans ha parlat d'aïllament del govern i el PP i la CUP, per motius diferents, han justificat el seu no dient que els pressupostos no responen a les necessitats de la ciutat. I el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, diu que el seu “no” és constructiu perquè confia que encara es puguin incloure algunes de les seves propostes.

QÜESTIÓ DE CONFIANÇA

Ara, per segon any consecutiu, el govern de Colau haurà de recórrer a una qüestió de confiança per aprovar els comptes. Això vol dir que ha de convocar un ple extraordinari on presenti els pressupostos vinculats a aquesta fórmula. I si en un mes cap candidat té el suport necessari per apartar Ada Colau de l'alcaldia, i no sembla que això sigui possible, els comptes s'aprovaran de forma automàtica.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00