Sociedad

El Tribunal Suprem no preveu una investidura a mida de Puigdemont

Fonts consultades per la SER qualifiquen fins i tot de "improbable" que el magistrat instructor concedeixi el permís al candidat a President perquè assisteixi a la sessió d'investidura davant un hipotètic retorn a Espanya

YVES HERMAN Reuters

Madrid

Carles Puigdemont ha intentat per terra, mar i aire 'negociar' el seu retorn a Espanya per assistir a la sessió d'investidura del ple del Parlament de Catalunya i tornar a ocupar la presidència de la Generalitat. Primer seus advocats van intentar sense èxit posar-se en contacte amb Pablo Llarena, després va programar un viatge trampa a Dinamarca per intentar que la Justícia reactivés l'Ordre de Detenció Europea i ara el seu entorn ha assegurat, sense explicar com, que demanarà autorització al magistrat instructor per assistir a la cambra autonòmica aquest dimarts.

Fonts consultades per aquesta emissora asseguren que el Tribunal Suprem no donarà llum verda a una investidura a la mesura del candidat fugat i, a més, van més enllà i sostenen que de la lectura de les resolucions judicials del jutge Llarena sembla "improbable" que concedeixi permís al cap de llista de Junts per Cat perquè acudeixi al Parlament aquest dimarts a realitzar el seu discurs d'investidura davant un hipotètic retorn a Espanya. Més encara després del respatller del Tribunal Constitucional que aquest cap de setmana va supeditar la investidura de Carles Puigdemont i la seva presència en el ple a la "pertinent autorització judicial" ja que "està vigent una ordre judicial de recerca i captura i ingrés a la presó" .

Les fonts consultades per la Cadena SER veuen insostenible que de llum verda per a acudir a la sessió d'investidura a Carles Puigdemont que va prometre en va acatar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia i que no ha donat cap senyal de penediment. "Seria tornar al punt de partida, a la ruptura total amb l'Estat de Dret", resum aquestes fonts. I aquest va ser precisament un dels arguments de Pablo Llarena en l'acte pel qual es va negar a reactivar l'ordre europea de detenció. El jutge del Tribunal Suprem ha assenyalat "la notorietat que ha pres la proclamada intenció de Puigdemont de restablir el mateix govern sota el qual es va declarar l'anomenada república catalana i impulsar amb aquest govern la seva implantació".

A més, Carles Puigdemont compta amb l'antecedent de l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, a qui el jutge ja ha negat la possibilitat d'assistir als plens. Els seus arguments són extrapolables a l'expresident. Pablo Llarena va justificar la seva decisió en "la possibilitat que el seu lideratge tornés a manifestar-se amb mobilitzacions ciutadanes col·lectives violentes". I va concloure que permetre "unes conduccions de sortida i tornada del centre penitenciari, en dates i hores determinades, amb destinació conegut", poden "impulsar un greu enfrontament ciutadà".

Pedro Jiménez

Pedro Jiménez

Redactor Jefe en la Cadena SER. Antes he pasado por los equipos de Hora 14, Radio Madrid, Fin de Semana,...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00