S'enduen les oliveres mil·lenàries que Ulldecona havia intentat salvar
L'empresa Cultius Ponç ha començat a arrencar i emportar-se els arbres, mentre l'Ajuntament espera que properament es poguin concretar mesures per evitar situacions com aquesta
Tortosa
L’Ajuntament d’Ulldecona no ha pogut, finalment, frenar l’espoli de les oliveres mil·lenàries d’una finca de la partida del Mas del Rector. L’empresa Cultius Ponç, propietària dels terrenys, va començar ahir les tasques d’extracció de les oliveres. L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, que va enviar un requeriment per frenar l’extracció, diu que no ha hagut cap interès per part de l’empresa per trobar punts d’entesa.
L’alcaldessa ha explicat que la setmana passada va aconseguir parlar amb responsables de l’empresa per intentar arribar a acords. Aquesta va respondre posant a sobre la taula, a finals de setmana, una proposta de venda de la finca. Però Ventura diu que ha estat una proposta per sortir del pas, perquè han començat a arrencar les oliveres sense que l’ajuntament hagi tingut ni tan sols temps d’estudiar la proposta de venda.
Ens sobreposarem i seguirem amb els objectius del projecte global de valorització i protecció de les oliveres mil·lenàries, perquè són herència dels nostres avantpassats i motor del desenvolupament social i econòmic del nostre territori”, ha dit Ventura. En aquest sentit, l’alcaldessa d’Ulldecona ha afirmat que ara les esperances estan posades en diverses iniciatives engegades a Europa per aconseguir mesures de protecció per a les oliveres.
9 de les oliveres de la finca del Mas del Rector estan inventariades i, per tant, estan considerades com a mil·lenàries. En l’actualitat a Ulldecona l’ajuntament té 53 oliveres mil·lenàries protegides com a Bé Cultural d’Interès Local. En total, la Mancomunitat de la Taula del Sènia té inventariades prop de 1400 oliveres centenàries i mil·lenàries en tot el seu territori.