Sociedad

Ken Loach: "Culpabilitzar als pobres de la seva situació ajuda a perpetuar el sistema"

El director és a Barcelona per participar a la retrospectiva organitzada per la Filmoteca de Catalunya

El director de cinema britànic, Ken Loach / MARTA PEREZ EFE

Barcelona

Ken Loach ha presentat el seu darrer film 'I, Daniel Blake' on mostra les traves burocràtiques per aconseguir ajuts per malaltia al Regne unit. El director, en una conversa amb SER Catalunya, ha dit que a l'estat li interessa que hi hagi aturats per aconseguir la submissió dels treballadors. Sobre la independència, es pregunta si afavorirà els interessos de la classe treballadora.

Ken Loach s'ha mostrat preocupat per la diferència cada cop més marcada entre pobres i rics i ha dit que el sistema neoliberal és a punt de col·lapsar. Ha explicat que la seva última pel·lícula "I, Daniel Blake" , guanyadora de la Palma d'Or de Cannes el 2016 ha generat molt debat social perquè posa sobre la taula la situació dels requisits per aconseguir ajuts socials als qui estan a l'atur o tenen baixes mèdiques i en mans d'empreses privades: "Si no passes les proves perquè fas 3 minuts tard, perquè havies de fer 35 entrevistes de feina i només n'has fet 32 amb això ja es sanciona. Si un metge t'ha donat la baixa, l'estat contracta empreses privades per dir que els metges s'equivoquen. Amb això les persones perden les prestacions que són petites i han de triar entre passar gana, tancar la calefacció o deixar de pagar el lloguer i perdre la casa". Creu que l’estratègia que s'utilitza és culpabilitzar a la gent pobra de la seva situació, "si aquests aturats són un producte del sistema vol dir que el sistema no funciona i cal canviar-lo, això l'estat no ho pot acceptar per si no és culpa de l'estat ha de ser culpa dels pobres i si es culpa seva se'ls ha de castigar, si no tens casa és perquè ets un inadaptat".

Independència

Preguntat sobre el procés independentista deia ser conscient que entrava en un "terreny de mines" El director ha dit que no té clar quin és el programa social que hi ha darrera del procés independentista i si és millor que el que proposa el govern de Madrid: "És difícil per nosaltres perquè no podem veure el programa social que hi ha darrere del moviment independentista. La independència afavorirà els interessos de la classe treballadora? I com afecta això a la solidaritat entre la classe treballadora de la resta del país? Aquestes qüestions no estan clares, així que no sé quin tipus de film faria". Assegura que vol aprofitar la seva visita per saber on queda l'interès de la classe treballadora pel que fa al procés.

Actors implicats

Ken Loach acostuma a triar actors que tinguin punts en comú amb els personatges que interpretaran diu que la pel·lícula s'acaba convertint en documentals de les persones que hi participen "Has de trobar a actors que siguin creïbles pel públic, que siguin del lloc i de la classe social de la que diuen ser, això es nota en el seva pell, el seu posat, un burgès no pot interpretar un treballador i segurament al contrari també és cert". En el cas de 'Tierra y libertad' van buscar actors que tinguessin un discurs polític compromès perquè també poguessin improvisar en algunes de les escenes. Ken Loach té aquest record del rodatge d'una pel·lícula que ja té 23 anys: "Tinc grans records del rodatge de la pel·lícula, de tots els actors, Jordi Dauder, un home encantador, Ana Pastor, Marc Martínez, tants bons amics, Icíar Bollaín. Els actors van fer un curs intensiu per ser, per fer de milicià, on aprenien a fer servir els rifles, va ser divertit. Els milicians-actors vivien junts en un poblet a prop d'on rodàvem, i els podies sentir mentre s'acostaven cantant les cançons de l'època pels camp, va ser una filmació feliç".

Loach, amb 81 anys, diu que té el projecte per fer una nova pel·lícula de la que no ha donat més detalls i que no sap si la podrà arribar fer assegura que amb la seva edat és complicat fer plans de futur.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00