Sociedad

Prevenir el càncer hereditari

El Departament de Salut ha creat una unitat especialitzada en la detecció i la prevenció dels càncers que passen de generació en generació en una mateixa família

Getty Images

Barcelona

Catalunya compta des d’ara amb un servei públic especialitzat en el diagnòstic i la prevenció de càncers hereditaris, aquells que passen de generació en generació en una mateixa família. És el Servei de Genètica Clínica del Càncer que ha impulsat el Departament de Salut i que centralitzen l’Institut Català d’Oncologia i els hospitals Vall d’Hebron i Arnau de Vilanova de Lleida.

Aquest nou servei estudiarà aquelles persones que a la seva família tenen un o més casos d'un mateix càncer o de càncers semblants i els farà les proves necessàries per detectar si tenen alguna alteració genètica que multiplica el risc de patir aquesta malaltia.

Segons les dades del Departament de Salut, a Catalunya l'any 2015 es van detectar 220 càncers de mama hereditaris i 175 casos de colon. Les xifres poden semblar baixes, però segons Josep Maria Brunet, cap de l’ICO de Girona i futur director d’aquest nou Servei, és importantíssim reduir-les perquè quan es detecta que un càncer de mama pot ser hereditari ja es poden aplicar mesures de prevenció a les generacions més joves de la família.

Es calcula que al voltant d'un 5% dels càncers de colon i mama tenen components hereditaris, però la genètica també influeix en alguns càncers de pròstata, ovari o pàncrees, entre d'altres. Ara mateix ja hi ha 3.000 catalans a qui se'ls ha diagnosticat alguna predisposició genètica a tenir càncer.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00