Sociedad

‘Prou camions per l’N-340!’

És el clam del Baix Penedès i el Tarragonès. Volen que es posi en marxa la prohibició per als vehicles pesats de circular per la N-340. Tot plegat després que aquest diumenge hagin mort tres persones en un accident en aquesta carretera a l’altura de Coma-ruga.

Els alcaldes de l’anomenat Pacte de Berà s’han manifestat aquest dilluns contra l’endarreriment de la posada en marxa d’aquest acord, previst per l’1 de gener, i endarrerit per l’aplicació de l’article 155, les eleccions del 21-D i el retard en la constitució del nou govern català.

Accident d'aquest diumenge a la tarda on han mort tres persones a l'N-340. / Sílvia Jardí ACN

Tarragona

Aquest migdia s’han manifestat a l’Arboç els integrants de l’anomenat Pacte de Berà, alcaldes del Tarragonès i el Baix Penedès que fa anys que lluiten perquè els camions surtin de l’N-340, una via que en la darrera dècada s’ha cobrat més d’un centenar de vides.

Precisament, de l’Arboç eren les tres víctimes de l’accident d’aquest diumenge a Coma-ruga, on un camió va fer tisora i es va endur per endavant dos vehicles. El camioner no anava ni drogat ni begut i circulava per sota del límit de velocitat permès.

Acord sense mesura pràctica

Des del passat 4 d’agost que hi ha sobre la taula un acord entre el territori, el govern català i el govern espanyol. Un acord que marcava que a partir de l’1 de gener es prohibiria als vehicles pesats de circular per l’N-340 i se’ls obligaria a desviar-se per l’AP-7.

Ara bé, algunes veus apunten a que la situació política a Catalunya, l’aplicació de l’article 155, la destitució del govern català i les eleccions del 21 de desembre han endarrerit l’aplicació de la mesura. Unes veus que vol emmudir el delegat del govern central a Catalunya, Enric Millo que assegura que ‘no s’ha parat de treballar’ i que ‘les coses no van a vegades al ritme que voldríem’. Diu Millor que ‘la voluntat és la mateixa i que els acords es compliran tots’, però que no hi ha ‘cap tipus de motivació política com algú ha volgut deixar entreveure’ si no que el que hi ha ‘són complexitats administratives’ derivades de la voluntat del govern espanyol de donar l’opció als camions d’accedir a l’AP-7 a Castelló, per evitar que l’accés a l’autopista a Tarragona es pugui col·lapsar.

Deia el Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a principis de Desembre, que es treballava ‘intensament’ per materialitzar el compromís adquirit, però evitava posar-hi data perquè ‘els informes són complexos i el tràmit no és senzill’. De fet, assegurava que en el cas de La Rioja es va triar ‘mesos’ a posar en marxa la mesura. Ara bé, Millo no ha estat capaç aquest dilluns de posar data fixa a una demanda del territori que es considera urgent.

Manifest a Foment

Els alcaldes integrants del Pacte de Berà redactaran un manifest i el faran arribar al Ministre de Foment en els propers dies per reclamar immediatament la posada en marxa de la mesura. Asseguren que ‘no es pot esperar ni un dia més’ i alerten que ‘amb l’arribada de la temporada turística’ la propera Setmana Santa, es poden tornar a repetir les complicacions habituals en una via castigada pels accidents mortals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00