Sociedad

L’OMS haurà de canviar l’estratègia per eradicar la malaltia de pian

Un estudi liderat per Oriol Mitjà, d’ISGlobal, ha detectat que no n’hi ha prou amb una única dosi d’antibiòtic per combatre aquesta malaltia tropical infecciosa que provoca úlceres a la pell i deforma els ossos

Nòduls al colze provocats per la malaltia de pian / Dr. Peter Perine CDC Public Health Image Library

Barcelona

L'any 2012, un equip d'investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona, liderat pel jove Oriol Mitjà, va establir que una sola dosi d'antibiòtic seria suficient per curar el pian. Ho van provar aplicant un tractament massiu als habitants de l’illa de Lihir de Papua Nova Guinea, el país amb més afectats del Pacífic, però segons han fet públic aquest dijous, en un article a la revista The Lancet, un any després, la malaltia va reaparèixer. “En els primers 18 mesos la prevalença de la malaltia es va reduir de l’1,8% al 0,1%, però al cap de 24 mesos va ressorgir, i als 42 va pujar al 0,4%”.

En aquell primer tractament massiu van arribar al 84% de la població de Lihir i, segons explica Mitjà, “la majoria dels casos nous que van detectar eren persones que no es van poder sotmetre al tractament, o que no van voler. I també casos importats d’altres regions”.

Vistos els resultats, i segons avancen en aquest article a The Lancet, l’equip de Mitjà s’ha proposat aplicar el mateix tractament per triplicat a 56.000 habitants del mateix país, estiguin o no infectats. Ho faran a la província de Nova Irlanda. A l’abril els hi donaran una primera pastilla, al cap de mig any, una altra, “a mode de recordatori, com es fa amb les vacunes”, i al cap de mig any més, una altra. Amb això, esperen poder resoldre el dubte de “quantes rondes de tractament massiu són necessàries per aconseguir l’eliminació d’aquesta malaltia”. Quan ho sàpiguen, l’OMS actualitzarà la seva guia sobre com combatre aquesta malaltia.

Un altre entrebanc que s’han trobat és que hi ha persones resistents a l’antibiòtic que fan servir, l’azitromicina, però les han pogut tractar amb una injecció de penicil·lina.

Aquest projecte el lidera el centre de recerca ISGlobal i compta amb el suport de la Fundació Bancària “La Caixa”, ISDIN, Kern Pharma, Nautilus Minerals, Newcrest Mining, Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Barberà dle Vallès i l’Hospital Clínic i de molts altres particulars. Tot i l’ampli suport rebut, l’equip de Mitjà encara no ha aconseguit els 400.000 euros que necessiten. Els falta, aproximadament, una tercera part.

El pian

La malaltia de pian és una malaltia tropical infecciosa que provoca úlceres cutànies i pot causar deformacions òssies greus. Es contagia per contacte directe, pell amb pell. Es donen més casos entre nens i nenes d’entre 5 i 15 anys pel simple fet que tenen més contacte entre ells que els nadons i que els adults. Però grans i petits poden ser portadors de la malaltia.

Hi ha 14 països al món on el pian és altament endèmic i 89 milions de persones en risc de patir-lo. Segons Mitjà, “cada any es detecten 100.000 casos nous” i els països amb més afectats són els de l’oest d’Àfrica i els de les illes del Pacífic.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00