Sociedad

Negociacions congelades

El paper de Junqueras o la intensitat del camí a seguir a partir d'ara són els principals esculls

Getty Images

Barcelona

Tot i que encara falten alguns temes per tancar, les dues formacions treballen sota la hipòtesi que Carles Puigdemont renunciarà finalment a ser investit pel Parlament, però tindria un gran poder polític a través d'una mena de contracte privat.

Segons fonts coneixedores de les negociacions, la fórmula a través de la qual seria possible restituir Puigdemont, com vol 'Junts per Catalunya', però sense desobeir el Constitucional, com reclama Esquerra, seria la següent: primer, el Parlament aprovaria una proposta de resolució que reconeixeria la legitimitat de l'ex president i del seu Govern cessat; després una delegació de diputats independentistes marxaria a Brussel·les per fer un acte simbòlic de reconeixement de Puigdemont i, en tercer lloc, el Parlament investiria oficialment un president que, amb tota probabilitat, serà algú imputat, com Jordi Sànchez o Jordi Turull.

Això permetria mantenir el pols amb l'Estat, que és una de les condicions que posa 'Junts per Catalunya', i podria obligar a nomenar un conseller en cap que, aquest sí, gestionés el dia a dia de la Generalitat, en cas que l'escollit fos l'ex líder de l'Assemblea Nacional catalana, actualment empresonat i, per tant, sense capacitat per exercir el càrrec.

En aquesta línia, altres fonts ens expliquen que el nom de Sànchez és un dels preferits per Puigdemont i que, de fet, ja s'ha estudiat amb els serveis jurídics dels partits la viabilitat de la seva presidència.

Un dels punts de fricció ara mateix és que els republicans no volen que els neoconvergents acumulin tot el poder: Puigdemont, la presidència que constaria al butlletí oficial i el conseller en cap, que s'encarregaria del dia a dia des de Palau.

És més, consideren que Oriol Junqueras ha de tenir un paper polític també molt rellevant, sense descartar que el president que consti al diari oficial (l’investit pel Parlament) sigui el líder republicà.

Pel que fa a Carles Puigdemont, a través d'un acord basat en la confiança (d'un acord, diuen les fonts, de dret privat) se li reconeixeria el lideratge màxim dins l'executiu, i algunes atribucions, com ara la convocatòria d'eleccions o el cessament dels consellers.

L'altre gran dificultat per acabar de tancar l'acord estaria al full de ruta, en temes com la internacionalització o l'impuls del procés constituent.

Fonts de 'Junts per Catalunya' consultades per la SER es mostren "inquietes i perplexes" perquè diuen que Esquerra vol renunciar a desplegar el mandat de l'1 d'octubre. Segons expliquen, la llista de Puigdemont busca una certa tensió amb l'Estat perquè, diuen, "si és per fer un Govern autonòmic no hi serem”.

En canvi els republicans consideren que hi ha fórmules per mantenir aquest compromís (per fer l'anomenat procés constituent) sense que això signifiqui un xoc frontal amb l'Estat. Un xoc frontal que, diuen, no serviria per aconseguir cap millora per Catalunya, i en canvi podria dilapidar tota la feina aconseguida pels republicans el 21 de desembre a l'àrea metropolitana, on han fet que l'independentisme creixi a zones que tradicionalment estaven en mans del PSC. És a dir, mentre 'Junts per Catalunya' vol tirar pel dret, Esquerra prioritza poder eixamplar la base independentista durant aquesta legislatura.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00