Sociedad

El 'Sí' a la independència cau 8 punts

Ho indica l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat. Un 53,9 per cent dels catalans s'oposen a la independència de Catalunya. Un 40, 8 per cent, li donen suport

Susana Vera Reuters

Barcelona

El sí a una Catalunya independent baixa vuit punts respecte al passat més d'octubre i es situa en el nivell més baix des de novembre de 2014. I a l'altra banda, puja fins a gairebé el 54% el nombre d'enquestats que responen amb un no a la pregunta de si volen que Catalunya esdevingui un estat independent.

A la pregunta de què ha de ser Catalunya un 36,3% dels consultats diuen que un Comunitat Autònoma, un 19,5% diuen que un estat dins d'una Espanya federal i un 32,9% que un estat independent. Aquets blocs els podem sumar de dues maneres. Més de la meitat -un 52,3%- pensen que Catalunya necessita més autogovern. Però alhora són majoria, un 62%, els que creuen que Catalunya ha de seguir dins d'Espanya. Respecte a l’estratègia a seguir a partir d'ara, dos de cada 10 enquestats creuen que el nou govern català ha de continuar per la via unilateral cap a la independència, un altre 20% aposta per aparcar el procés i participar en la reforma de la Constitució i un 36% creu que cal buscar un acord bilateral amb el govern d'Espanya.

Curiosament, baixa el suport a la independència però si es fessin eleccions, ERC seria la força més votada i el bloc sobiranista guanyaria pes. A la pregunta de a qui votarien demà si es convoquessin eleccions al parlament, un 20% dels enquestats diu que apostaria per Esquerra Republicana, un 17,2 per Ciutadans i un 12,5% per Junts per Catalunya.

En la projecció de resultats cuinada, la que complementa aquestes respostes directes amb el record de vot dels ciutadans a les darreres eleccions, Ciutadans tornaria a ser la força mes votada, tot i que amb un resultat lleugerament inferior al de les darreres eleccions. Els d'Inés Arrimadas obtindrien entre 33 i 35 escons, els mateixos que Esquerra Republicana, que quedaria per davant de la llista de Puigdemont. En tot cas la suma del bloc sobiranista superaria el 48% dels vots i podria obtenir fins i tot una majoria més còmoda que la que té ara mateix al Parlament, amb fins a 74 escons.

Ràbia, vergonya i il·lusió. Aquests son els tres sentiments que han anat alternant, amb diferents intensitats els votants d'uns i altres partits des de l'aprovació de la llei del referèndum fins a les darreres eleccions.

Al ple del sis i set de setembre en què es va aprovar la llei del referèndum enmig d'una intensa bronca parlamentària, els votants de Ciutadans i del PSC situen el seu nivell de ràbia per sobre del 5 en una escala de l'1 al 10. Els populars i els comuns estan per sobre del 4 mentre que al bloc sobiranista el sentiment predominant era la il·lusió, amb notes per sobre del 6. A l'1 d'octubre , la ràbia és transversal a tots els ciutadans, independentment de la seva ideologia, ràbia que va acompanyada de vergonya en el bloc constitucionalista i entre els comuns i d'orgull i il·lusió entre els votants sobiranistes.

Davant la DUI els més atemorits són els votants de Ciutadans, els més avergonyits els del PP i els més enrabiats, els d'Albert Rivera i Miquel Iceta. Finalment i davant l'aplicació del 155, la ràbia arriba a notes de 8 sobre 10 entre els independentistes. Senten ràbia i també vergonya, tot i que amb notes d'entre 3 i 4 sobre 10 Ciutadans i PSC mentre que els votants del PP mostren il·lusió per la intervenció de la Generalitat, amb una nota de gairebé 4 sobre 10.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00